iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Войниците без висше образование ще доработват за пенсия извън системата

Войниците без висше образование ще доработват за пенсия извън системата 03_1427804563

Войниците без висше образование ще доработват извън системата, за да придобиват право на пенсия, предлага синдикат „Отбрана” на военното министерство.

Впоследствие идеята ще бъде придвижена и към вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин, който подготвя реформата в пенсионната система. В нея към момента най-много въпросителни има точно за служителите в сектор „Сигурност”.

„Тези, които не искат да учат за по-високо звание, да напускат армията след 18 години служба и да продължат да работят извън системата, докато навършат пенсионната възраст за 3-та категория труд”, разви предложението пред „Монитор” председателят на синдиката Тодор Воденов.

Сега всички служители на Министерството на отбраната излизат в пенсия след 27 г. осигурителен стаж, 2/3 от които трябва да са натрупани в системата. Условие за навършени години обаче няма. Така реално редниците могат да прекъсват работа още на 45 г. Ако обаче предложението на синдиката бъде възприето, военните ще трябва

да се трудят още 19 години

докато навършат 64 г.

От профсъюза предлагат и по-дълъг трудов стаж за служителите с по-високите звания като майор и генерал. Конкретни предложения в тази посока ще бъдат обсъдени с Министерството на отбраната в края на седмицата.

Синдикалистите са категорични, че пенсионно-осигурителната система трябва да бъде солидарна. Затова ще предложат всички държавни служители, в това число военните и полицаите сами да плащат осигуровките си.

Днес социалният министър ще представи пакет от мерки за усъвършенстване на пенсионно-осигурителната система. Калфин настоява възрастта за пенсия за най-масовата 3-та категория труд да

нараства плавно с по 2 месеца от 2016 г.

и за двата пола. От 2017 г. ръстът на пенсионната възраст за мъжете ще бъде с по месец на година. От социалното ведомство обаче не са постигнали съгласие относно пенсионната възраст на служителите от силовите ведомства.

Това означава, че решението при какви условия ще прекъсват работа военни и полицаи остава за следващите месеци. И министър Калфин, и премиерът Бойко Борисов вече дадоха заявка за въвеждане на пенсионна възраст за служителите с пагон.

Идеите са да се въведе диференцирана възраст, което означава, че трудещите се в администрацията ще излизат в заслужен отдих по-късно от тези на терен. „Това, за което ние ще настояваме, е да се въведе гратисен период за влизане в сила на новите промени”, заяви лидерът на МВР синдиката Валентин Попов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

30-Март-2016

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.