iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Връщат ни блокирани в закъсала банка пари до 15 дни

Връщат ни блокирани в закъсала банка пари до 15 дни 07_1438337860

Държавата ще възстановява блокирани в закъсала банка спестявания на гражданите до 15 дни след прекъсване на достъпа до средствата, като това предвижда изцяло новият Закон за гарантиране на влоговете в банките, който депутатите приеха вчера на второ четене.

„Така процедурата по възстановяване на средствата на хората ще бъде бърза, а няма да се проточва с месеци, както беше случаят с КТБ”, уточни пред „Монитор” шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Вложителите във фалирания трезор започнаха да получават парите си едва през декември миналата година, при положение че бяха блокирани по сметките им още през юни. Одобреният вчера нов закон предвижда вече скоростна процедура, при която изплащането на средствата от Фонда за гарантиране на влоговете не е задължително обвързано с отнемане на лиценза на съответната банка. Това ще става и когато БНБ установи, че съответният трезор е в състояние, в което не може да изплаща депозитите на вложителите си нито в момента, нито пък в краткосрочна перспектива. Поставя се и срок до 5 работни дни, в които централната банка трябва да излезе с нарочно решение по казуса. Още 7 работни дни след това пък фондът ще трябва да изплати средствата.

В новия закон се запазва размерът на гарантираните депозити – до 196 000 лв. Въвежда се обаче нова категория влогове с по-висока защита, свързани с важни социални събития от живота на човека, като например продажба на имоти за жилищни нужди, развод, сключване на брак, пенсиониране, смърт. Прагът на гаранцията за тези видове средства ще бъде до 250 000 лв., но със срок на защита само от 3 месеца.

Вчера депутатите приеха окончателно и нов Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който предвижда създаването на специален фонд със стабилен паричен капитал, който ще спасява закъсали банки.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.