iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Всеки пети български младеж нито учи, нито работи

Всеки пети български младеж нито учи, нито работи 05_1432977290

Като цяло младежката безработица у нас – 23-24 на сто от всички безработни, е съпоставима със средните европейски нива, като всеки пети българин на младежка възраст нито учи, нито работи, нито пък се квалфицира в някаква професия.

Това съобщи Кирил Киряков, който ръководи екип за младежки програми на ЕС за България, Румъния и Кипър, на годишната конференция на областния информационен център в петък. Форумът бе посветен на човешките ресурси и регионалното развитие, а един от акцентите му му бяха инициативите и програмите за младежката заетост. Като цяло ръстът на безработните млади хора у нас не е голям, в момента той е 23-24 на сто и е съпоставим със средните нива в другите европейски страни, добави Кирилов. Големият проблем според него си остава слабата мотивация на много млади въобще да учат или да усвоят някаква професия.

Интересен опит в социалното предприемачество за намаляване на безработицата и увеличаване заетостта сред имигрантите сподели пред участниците в конференцията немският учен д-р Карл Биркхийолзер. В момента над 2,5 млн. души били заети в такива социални предприятие. В едно от тях, което снабдявало с храна училищата в Берлин, работели имигранти от 9 различни страни. „Не слабата квалификация, а липсата на възможности за работа е големият проблем при имигрантите и бежанците в Германия", категоричен бе ученият.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

29-Март-2017

29-Март-2016

30-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.