iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Закриват отдела отговарящ за проверките към Инспекция по труда в Перник

Закриват отдела отговарящ за проверките към Инспекция по труда в Перник

В Перник няма достатъчно бизнес, за да има специално звено за инспекция по труда. През 2010 година област Перник остана без дирекция "Инспекция по труда", сега се закрива и отделът, който ръководи проверките за региона. Дейността ще се поеме от друга дирекция - тази по безопасност и анализ на контролната дейност. Причината и за първата и за настоящата промяна в структурата на ГИТ е липсата на бизнес в региона, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Свиването на трудовия инспекторат засяга и други градове като Видин, Силистра, Разград, Ямбол, Смолян и Кюстендил, в които от 2010 г. насам функционират само отдели, вместо различни дирекции както допреди в устройството на ГИТ.

Причината за тази мащабна промяна тогава са отчетените от Инспекцията по труда тенденции за свиване на икономиката и съсредоточаването на повечето работещи предприятия в големите областни градове.

При анализ на данните от последната година и прогнозните за 2013 г. от инспектората са установили, че има неравномерно разпределение на бизнеса и той е най-активен например в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Логично, и инспекторите по труда там са най-натоварени. В тези градове над 800 стопански обекта се падат на един инспектор, докато за отдел "Перник" натовареността е падала под 300 обекта на специалист, пише в доклада на социалното министерство. Това е и най-ниската стойност за страната.

В национален мащаб област Перник е с най-малък брой активни предприятия на територията си.

Въпреки реформата, инспекцията по труда ще продължи да извършва периодични анализи на контролната дейност и да отчита вида и броя на предприятията в региона. Така при промяна на ситуацията ще може да направи преразпределение за равномерно натоварване на инспекторите в страната. 

Източник: dnevnik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.