iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Циганско лято ще има след изборите

Перник снимка: за хората и събитията -есен

По планините и на високите места вече падна първият сняг. Метеоролозите обаче обещават циганско лято след Димитровден. Октомври ще приключи като по-топъл месец с температури по-близки до летните, отколкото до есенните.

Студеното време, което настана, се дължи на есента, казва в интервю за в. Труд  Валери Спиридонов, зам.-шеф на института по метеорология и хидролотия към БАН.  Но това е съвсем нормално. Досега беше по-топло от нормата за месеца.Досега се радвахме на летни температури. Надяваме се есента да продължи да е по-топла. В средата на месеца се прогнозира изясняване и увеличение на градусите, но те все пак ще са есенни. Ще са нормални за октомври, не се задават някакви катаклизми. Като цяло очакваме октомври да приключи като по-топъл месец с температури по-близки до летните, отколкото до есенните. Даже може да кажем, че ще има циганско лято след Димитровден, т. е. в края на месеца и началото на следващия.

Тази събота и неделя заваля в по-високите части на планините, над 1500 м. В по-ниските райони на страната обаче сняг чакаме чак през ноември. Тогава температурите ще са под нормата.

Ще има зима, много подобна на миналогодишната. Но, доколкото никога нещата не се повтарят едно към едно, то изненади все пак ще има. Ако си спомняте, декември на 2010 г. започна с валежи, после застудя, но пък нямаше сняг. Този декември би трябвало пак да е нормален, но по-топъл от обичайното. С две думи, прогнозите са много рисковани както за сбъдване, така и за разбиране от хората, казва метереологът. (Труд)

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.