iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еко Трол купува 12 нови тролея за Перник

Богдан Николов

Нова общинска фирма в Перник „ЕкоТрол” ЕООД ще възражда загиващия тролейбусен транспорт. Съгласие за регистрирането й дадоха общинските съветници вчера. Управител на новото дружество ще бъде избраният наскоро за управител и на потъналото в дългове „Тролейбусен транспорт” ЕООД.
Идеята за създаването на новото дружество е основана на възможността новото дружество да започне на чисто и така да има правото да получи банков заем за инвестиции.

Намерението на управителя Богдан Николов е да се купят 12 нови тролейбусни мотриси, руско производство, и да се обнови контактната мрежа. Така според разчетите разходът на ел. енергия ще се намали с около 2/3. В момента на месец за ток общинското дружество плаща средно около 25 хил. лв. Има и натрупани задължения към ЧЕЗ в размер на над 87 хил. лв., които постепенно трябва да се издължават. Просрочието с ден обаче заплашва с дърпане на шалтера, а всеки ден престой би генерирал нови загуби.

Сметките на Николов са направени само в случай, че новите мотриси се движат по маршрути, които не се дублират от други превозни средства по същите линии. Той смята, че лизинга за мотрисите ще трябва да бъде разсрочен за повече от общоприетите 5-6 години.

Подробностите по бъдещите сделки, както и размерът на кредита,  ще се съгласуват с Общинския съвет, който е принципал на дружеството. Ако всичко се развива добре, то след около половин година Перник ще може да има  евтин, удобен и модерен тролейбусен транспорт. Общинските съветници да бъдат активната страна на това намерение, призова председателят на групата съветници от БСП д-р Александър Алексиев.

Банковият заем за обновяването на тролеите ще бъде гарантиран с взетите на лизинг коли и част от активите на старото дружество. В момента в него се осъществява одит и се прави преоценка на активите. Досега не се е предприела такава мярка заради наложена възбрана от НАП на всички активи на „Тролейбусен транспорт” , но оценени много под реалната им стойност. Според председателя на общинския съвет след регистрирането на новото дружество ще може да се прехвърлят хора и активи от едната в другата фирма.

Сега има 24 тролея, но само 8 от тях са в движение. Другите са безнадеждно амортизирани. С купуването на новите мотриси ще може да се възстанови и линята  с № 17, а има възможност тролей да се движи и по линия №16. Идеята  е в новите тролеи да няма кондуктори, а да се ползват електронни карти и да се въведе електронна диспечерска система. Николов смята, че ако сметките му изязат верни ще може да прави по 55 000 лв печалба годишно и да плаща по 660 хил. лева за лизинговите вноски.

Съдбата на тролейбусен транспорт се обсъжда непрекъснато през последните 3 години. Преди време не се стигна и до отмяна на натрупаните задължения за т. нар. реактивна ел. енергия и за нея се платиха грешни пари, макар сега такова нещо да не се плаща.

Продадени бяха активи и терени за над 1.3 млн. лв., които на практика са общинска собственост, но това не помогна на пернишките тролеи да избоксуват. Създаването на новото дружество, обсъдено предварително между управителя, общински съветници и администрацията, е единствената възможна мярка да се избегне ликвидацията на еко транспорта, подчерта и кметът Росица Янакиева.

Автор: Руми Борисова; Източник : Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.