iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фамилии тренират за Великден

„Шарени яйца за Великден“

 Поредната семейна неделя подготва Регионалният исторически музей  в Перник На Цветница - 17 април от 11 часа ще има  „Шарени яйца за Великден“ за всички, които откликнат на поканата да научат повече за стародавния обичай да се "вапцват яйцета". Както обичайно става на семейните недели в пернишкия музей главно действащо лице ще бъде етнологът Цветана Манова. Тя ще разказва за традицията в пернишкия край. Ще бъдат демонстрирани и специфични местни техники за украсяване на великденските яйца.

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=74996bebc5&view=att&th=12f580f05a806540&attid=0.2&disp=inline&zw

 

Багрени яйца са се дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай, Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота и асоциирали яйцето с вселената. Персите вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Евреите имали обичай, когато отиват на гости  да даряват дар на домакина и ако гостът бил много беден,  подарявал яйце.

Така се появила традицията с червеното великденско яйце. Според преданието Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император. По обичая та носела като дар яйце. Когато го подавала, то се оказало обагрено в червено като символ на пролятата Христова кръв за изкуплението на човечеството и бъдещият ни нов живот.

В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата “Христос Возкресе”. Отговорът е „Воистина Возкресе” и този поздрав е валиден 40 дни след празника.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.