iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Архимандрит Касиан: Смяната на Църковния календар е административен акт

Новини за Перник от iPernik

Архимандрит Касиан е игумен на новостроящ се манастир „Св. Благовещение” край кюстендилското село Копиловци. Той и монасите от манастирското братство не приемат смяната на календара от 1968 г., смятат го за нарушение на църковния канон и извършват богослужение по светоотеческия църковeн календар. При тях, както на Божи гроб, в Света гора, в Сърбия, Македония и Русия,   Рождество Христово се празнува на 7 януари.

 

- Честит празник, отче Касиане, Защо при Вас е Коледа през януари?

- По време на Рождество, както е днес човеците са улисани в пиршества и карнавали и не забелязват появата на Ветлеемската звезда.  Така и днес празнувайки коледните и новогодишните карнавали,  празненства и пиршества, не се обръща внимание на истинското Рождество. Проблемът е същият както преди 2011 години – нищо не се е променило. И това може би не е случайно - като изпитание за човешкия дух. Защото и Господ беше изпитан в пустинята. И сега човечечеството е подложено на изпитание – да почита истинското Рождество  или не. Тогава Човеците по света не видяха Витлемската звезда.  Видяха я само влъхвите и овчарите . И сега малко хора празнуват истински  Рождество.

- А как това е свързано с календара?

- В този смисъл ние сме страхливи да сменим календара. Страхуваме се от каноните,  от правилата на Църквата и от невъзможността да се направи богослужение по нов календар. Така както трябва. Не може да се построи  правилно богослужение по нов календар, колкото и шокиращо да звучи това. Ето попитайте митрополитите или висшия клир -  който и да бил – как по нов календар се изчислява Великден. Те само ще мълчат, а това е най- елементарнто нещо за богослужението и най-важното.  

- А защо според Вас е така?

- Смяната на църковния календар е само административен акт. Едно 95-годишно жена ми каза: „Старият календар е Бога, а новият от човеците.   Това е установено и от вселенски събор. По новия календар този канон се нарушава. А канонът не е някаква абстракция. Той представлява абсолютно точно съвпадение между циклите на слънцето и луната в природата. Това е безупречен природен феномен, в който се явява един най-точен закон на природо-математичните науки. Дори в природота 1 + 1 не е равно на 2, защото няма буквално абсолютно еднакви две тела - количествено и качествено, за да се идентифицират абсолютно, докато тук имаме абсолютна точност.

- Но нали тъкмо така се оправаздава промяната на на календара – заради високосните години?

- Като говорим за Пасхалието, то този безупречен природен феномен впечатлил гениалния математик Карл Фридрих Гаус и той написал много проста математическа формула, по която и всяко дете може да изчисли кога е Великден, но само по Църковния календар – аз не го наричам стар и защото другия – въведения сега е Новият.
Ние свързваме стар с нещо остаряло – нещо вече не нужно, което е демоде. Но има и такава опера „Иисус Христос -  супер стар” - дали да се подаваме по духа на времето. Трябва да внимаваме да не изхвърлим ценното.

- А Вие ратувате ли по някакъв начин официално да се промени отново църковния календар?

- Това не е някакъв механичен проблем. Специално аз, грешният,  съм написал три книги  по този въпрос. На последната книга получих отговор  от Синода преди 6 години – че ще бъде отговорено – но кога не се указа и вече 6 години не се отговоря. На третата книга , а първата е от 1995г. Тези книги са поместени в интернет. Преведени са на много езици. Издадени са в Америка,  в Румъния, Македония  на Божи гроб и къде ли не. Но отговор в България няма. От Америка цял рейс свещеници  дойдоха да благодарят за тази книга – в малкото манастирче в Жабляно, когато още бяхме там горе. А тук само хули. Но това е нормално за България.

- Защо казвате хули? Има ли нетърпимост към вас?

- Наричат ни с упрек старостилци. Има нещо като забрана да се говори с нас. Но това не е нищо ново. И Той беше гонен от официалната Църква тогава.

- Сигурно има основание за сравнението, че тогава Христос е гонен от официалната Църкава,  така е и сега.  Защо  много хора, които са истински във вярата и живеят в Христос, не са в съгласие с клира?

- Ако имаше толерантност, както има толерантност наистина към ислям, протестанти и т.н., просто щяха да си мълчат.

- А има ли нетърпимост?

- Отидете и попитайте – кажете моето име и ще видите. Тук в Кюстендил, когато беше дошъл епископ Николай попитал един общински съветник при кого се изповядва. Той му казал. Обажда ми се човекът и казва: отче, като чу твойто име все едно го хвана ток и почна да се люля. Предай му поклон на епископ Николай и го каня на гости, отговорих му аз. Разбира се,  не дойде.

- А Вие търсите ли разбиране?

- Ние слушаме Него, и Евангелието казва  в посланието на св. ап. Павел: ако дори ангел от небето   ви благовестеше нещо друго от това, което Ние ви благовестихме, анатема.
В този смисъл аз съм питал уважаемите митрополити   Ето казвам аз съм объркан, например. Помогнете ми да изправя своята обърканост, отворен съм, докажете ми, че не съм прав. Мълчат.  Просто мълчат.
Питам ги в какво съм изменил на учението - пак мълчат.
Аз съм изчистил този проблем още когато облякох расото като заявих на дядо Максим при първия ни разговор, че аз не мога да приема новия календар.  Това е вътрешна необходимост  за моите разбирания и убеждени. Облякох расото по необходимост да се разгранича и да покажа унифермено своя избор на вяра.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.