iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Боклукът в Перник се извозва

Боклукът в Перник се извозва 09_1410433633

Ясно е, че фирма „Лиел Констракшън” не разполага с необходимия технически ресурс, за да осигури качественото сметосъбиране и сметоизвозване в община Перник Затова в началото на тази седмица беше проведено заседание на общинския кризисен щаб.

На него бе взето решение да се потърси помощ отвън. В резултат на това, в Перник дойде доста техника и си пролича, че започна да се чисти.

В тази връзка помолихме заместник-кметът по строителството в община Перник – инж. Росен Йорданов да внесе малко яснота за ситуацията с боклука в момента.

Г-н Йорданов, след заседанието на кризисния щаб в началото на тази седмица пролича, че започна да се чисти в града. Каква организация е създадена в момента?

– Това, което общинското ръководство направи като организация в спешен порядък бе първо да потърси съдействие от осем пернишки фирми, които веднага започнаха да извозват боклука с челен товарач и транспортна техника. Освен това се обърнахме за помощ и към съседните ни общини. Естествено, с най-голям ресурс разполага Столична община, която се отзова първа на молбата ни за помощ.

Бяха ни изпратени две машини на общинска фирма „Искър” и 15 специализирани автомобила на фирма „Заубер Махер България”. Във вторник следобяд общият брой на специализираната техника в Перник достигна 23 машини, които работиха до 22ч. В сряда преди обяд на помощ ни бяха 2 машини на фирма „Заубер Махер България”и 2 на фирма „Искър”, които работят заедно с техниката на „Лиел Констракшън” в Перник . В сряда, около 15.00ч., след приключването на работата си в столицата, пристигнаха 15 машини на „Заубер Махер България”, които ще работят до 22ч. Това ще бъде режима на работа, който ще действа. Искам да уточня, че щом се нормализира сметосъбирането в Перник и общината, ще се оптимизира специализираните автомобили до необходимия брой. Така ще организираме техниката и в четвъртък. Мога да кажа, че почти сме почистили бобрите в града. В тази връзка използвам възможността да помоля гражданите на Перник и общината там, където, поради непознаване на района и трасетата, има все още непочистени бобри, хората да ни сигнализират на телефони: 076/684 315 и 0882 64 84 01 във времето от 8.00ч до 17.00ч, за да бъде изпратена техника да ги почисти. Започваме почистването и на малките съдове за смет тип „Мева”. Това, което се забелязва в момента е, че гражданите изваждат малките кофи и ги изсипват до бобрите. Излишно е да уточнявам, че това е нарушение, но и не е коректно спрямо труда и огромните усилия, които полагат както общинската администрация, така и хората, които са дошли да ни помагат да почистим общината. По-важното е да се знае, че това не е необходимо да се прави, тъй като тези съдове ще бъдат почистени в близките ден-два. Затова апелирам гражданите да проявят малко търпение и да ни съдействат, тъй като в момента общината създава такава организация по сметосъбирането и сметоизвозването, която не е правена отдавна. Надявам се ситуацията с боклука да бъде нормализирана. Целта на общинската администрация е това да не е кампания от рода на тази „Да почистим България за един ден”, а да създадем такава организация, която да гарантира качественото почистване на града и общината като цяло.

- Г-н Йорданов, това означава ли, че тази организация ще бъде валидна до изтичането на договора на фирма „Лиел Констракшън” с общината.

- Това означава, че тази организация може да съществува не само до приключването на договора на „Лиел Констракшън”. Тя може да съществува и след това. Всичко зависи от това кога ще бъде финализирана процедурата по избора на нов изпълнител, на който община Перник ще възложи дейността по сметоъбирането и сметоизвозването.

- Какво е положението с боклука в селата. На редовната месечна среща на кметовете, миналата седмица, Вие ги помолихте да информират своевременно за проблемите.

- В населените места на община Перник положението също не е добро. Техниката, която ни дойде на помощ е разпределена така, че да обслужи и тях. Това, че споменах, че два от външните автомобила работят в Батановци не означава, че не се работи и в останалите населени места на общината. Целта ни беше първо да изчистим града, но същевременно пуснахме машини и по селата. От сряда започнахме да чистим и по селата. Затова, от името на общината, отново моля кметовете и кметските наместници да ни информират своевременно, ако някъде има пропуски, защото, както вече казах, това са външни фирми, които не познават трасетата. С общи усилия можем и трябва да почистим Перник и общината.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.