iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чакат прокуратурата да се произнесе за престъпления в "Тролейбусен транспорт"

Росица Янакиева

След няколко смени  на ръководството на общинската фирма "Тролейбусен транспорт" ЕООД в Перник се оказа, че са допускани редица грешки, които са констатирани от вътрешен одит, направен от община Перник.  Одитният доклад е предаден на прокуратурата и тя трябва да се произнесе. Това казва в интервю за агенция "Фокус" кметът на община Перник Росица Янакиева.

- Г-жо Янакиева, проведохте извънредна сесия на общинския съвет в Перник във връзка с проблемите на електротранспорта в града. Какви са решенията, които бяха взети?
- На сесията не бяха разгледани мерки за оздравяване на предприятието, което отговаря за електротранспорта в Перник. Беше взето решение за създаване на ново търговско дружество, което да е 100% общинска собственост. След регистрацията си и след решение на общинския съвет, дружеството ще търси вариант и възможност за взимане на кредит, който да спомогне за обновяването на тролейбусния транспорт в Перник.

- Досега кой експлоатираше предприятието?
- Предприятието, което работи към момента е общинско. Ние създаваме ново предприятие, което да е 100% общинско. Новото предприятие ще търси възможности да вземе кредит и да обнови парка.

- Финансовото състояние на съществуващото към момента дружество какво е?
- Много тежко. След няколко промени на ръководството на предприятието се оказа, че са допускани редица грешки, които са констатирани от вътрешен одит, направен от община Перник. Създаването на ново дружество е стъпка към оздравяването на тролейбусния транспорт в града.

- Има ли неизплатени трудови възнаграждения към служители?
Росица Янакиева: Не, неизплатени заплати няма. Задълженията на старото дружество „Тролейбусен транспорт”, което е с тежки задължения - към ЧЕЗ и НАП, са в размер на 2 396 675 лв. Националната агенция по приходите (НАП) е наложила възбрана на всички активи на дружеството, блокирани са всички банкови сметки.

- Казахте, че ръководството на съществуващото сега дружество е допускало грешки, които са доказани от одита на общината. Ще търсите ли отговорност от досегашните ръководители на дружеството по съдебен път?
- Предали сме одитния доклад на Прокуратурата. Тя трябва да се произнесе?

- Новосъздаденото дружество ще търси възможност за взимане на кредит, с който да подновява тролейбусния транспорт. Може ли вече да се каже какви са вижданията по отношение на параметрите на този кредит- години на връщане, размер, гратисен период?
- Общината не може да вземе кредит за едно търговско дружество. Всички параметри по кредита ще станат ясни след като общинският съвет вземе решение за взимане на такъв кредит. Не може да се каже какъв ще е кредитът – това ще е предложение на управителя на дружеството.

- Средствата, които ще бъдат взети, ще се използват за обновяване на тролейбусния транспорт. Имаше една идея преди време Перник да вземе тролеи от София – какво се случи с нея?
- Община Перник има нужда от мотриси, които са енергоспестяващи, отколкото тези, които евентуално може да вземем от София. Софийските мотриси не ни вършат работа. Тази идея не беше моя. Това беше идея на един от общинските съветници, но според виждането на експерти новите мотриси консумират три пъти по-малко електроенергия.

- Г-жо Янакиева, вие преди време поканихте министъра на транспорта Александър Цветков, за да проведете среща и да решите проблема с маршрутките между София и Перник. Има ли развитие по тази тема?
- Той не дойде в Перник, но проведохме среща в агенция „Автомобилна администрация”. На тази среща стана ясно за какво точно говори министърът. Неговите служители са го подвели. Между Перник и София има 60 курса – 30 курса се изпълняват от перничани. През празничните и почивните дни тези курсове се редуцират от 30 на 24 броя. Така неговите служители са му казали, че има 54 курса, а това не е вярно. В делничните дни има 30 курса, в празничните дни курсовете са 24, защото 6 курса се редуцират заради пътникопотока. Така че Александър Цветков е подведен и борави с неверни данни.

- Успяхте ли да се разберете?
- При нас проблем няма. Ние сме си възложили всички курсове. Между София и Перник няма проблем с автобусите. Проблем обаче са селата, които нямат директна връзка със София. Няма решение за Люлин, Дивотино и Западния район, защото така или иначе до 1 януари 2013 година не може да се откриват нови линии.

Интервю на Росица  Георгиева за Агенция "Фокус"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.