iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Циганският въпрос в Трън е европейски!

Циганският въпрос в Трън е европейски!

Според Ангел Джамбазки циганският въпрос в Трън е Европейски въпрос, като той трябва да бъде поставен за решаване в Европейските институции.

В момента в рамките на ЕС има едно много двойнствено отношение, лицемерно отношение по този проблем. На нас обикновено ни се казва, че като държава и общество трябва да дискриминираме позитивно, което значи да даваме привилегии на тази група от обществото ни, а именно циганските общности.

Но когато тези хора, като европейски граждани, тръгнат да търсят щастието си във Франция или други европейски държави, от там ни ги връщат обратно, а не ни показват как точно да бъдат вписани и интегрирани.

Ние ще поставим много ясно този въпрос, казвайки на шега, че подкрепяме правото на всеки един жител на незаконния катун в Трън, да си построи такъв под Айфеловата кула. Да видим дали ще го търпят това , което е в Трън в рамките на Шанс-Елизе”, каза втория в листата на ББЦ Ангел Джамбазки на пресконференция в Перник.

Ангел Джамбазки каза, че ВМРО работят за промените, които са внесени в Кодекса за социално подпомагане за хората първа категория труд – енергетици, миньори, хора, които са се занимавали в добивна промишленост. „В годините назад тази привилегия им беше отнета и те чакаха с години да не им достигат точки и други пречки, за да се пенсионират, след навършване на 20 години стаж. Благодарение на личния ангажимент на Николай Бареков и народните представители на „България без цензура”, тези проблеми са на дневен ред”, каза Ангел Джамбазки от ВМРО.

„Когато се заговори за европейски избори, хората приемат разговора с недоверие, по простата причина, че европейските разговори са далечни от тях. Имат всички основания. Вината за това българите да не се интересуват от европейската тематика е на хората, които 20 години водиха политическите процеси в България – процеси, които бяха непрозрачни, които по никакъв начин не правиха хората заинтересувани и приобщени към тази тема. Европейската трибуна и Европейския парламент може да бъде изключително важен за начина на живот за българите и конкретно за пернишка област.

Най-важно за нас в тази европейска кампания ще бъдат доходите на хората. Всички 17 човека в листата са напълно наясно, че това е най-важния въпрос за хората. Водещо в нашата еврокампания ще бъде възможността всеки един евроцент да бъде вложен в българската икономика и общество. Доскоро България внасяше вноска в ЕС, почти равна на парите, които успяхме да усвоим. Това не е европейски проблем, а на хората, които в България отговарят за тези неща. Затова всеки един евроцент трябва да бъде влагат в здравеопазване, образование и земеделие”,допълни Ангел Джамбазки.

Според него трябва да се обърне специално внимание и на българите извън граница, в западните покрайнини, чиито права се нарушават.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.