iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатът Колев: Поемни лица присъствали на смъртта на Чочо

Перник снимка: за хората и събитията - Чочо

Независимият депутат Димитър Колев,  член на парламентарната комисия, която разследва убийството на Мирослава от Перник разкрива  пред „ШОУ”  подробности по темата.

- Г-н Колев, как върви разследването на комисията относно убийството на Мирослава от Перник?
- Запознати сме детайлно със случая и скоро ще излезем с решение.

- Искам да ви върна към думи на шефа на РДВР-Перник Валентин Димитров, който скоро обяви, че преди време досието на Стойчо Стоев-Чочо е било изчистено и той не се е водил криминално проявен. Как бихте коментирали това?
- През 2008 година Стойчо Стоев е подведен под отговорност и е съден за отвличане и побой над бизнесмен. Лежал е в ареста, но впоследствие е оправдан. По това време той е бил лишен от правото да притежава лично оръжие. След като получава оправдателна присъда по това дело, разрешителното за оръжие му е възстановено. Той подава и молба в Районното досието му да бъде изчистено - това е напълно законно право - и от МВР го изчистват и той става с чисто криминално минало. В това няма нищо сензационно. Това е обичайна практика.

- Колко и какво оръжие е притежавал Стойчо Стоев-Чочо в деня на самоубийството?
- Притежавал е пистолет “Глок” и карабина. Той не е имал 5 разрешителни за оръжие, а е имал едно разрешително за пет оръжия. В годините той е продал част от тях и така към момента на инцидента е

имал пистолет и карабина.

- Има ли пропуск от страна на служителите на МВР по време на обиска в апартамента му, когато той се самоубива?
- Има три неща, на които искам да обърна внимание. Надявам се така да внеса яснота по въпроса. Първото и много важно да се знае е, че в апартамента на Чочо не е правен преди това оглед. Защото се писа, че той се самоубил при второто посещение на дома му.

Огледът, при който става инцидентът, е първи.

Преди това служители на полицията просто са стояли пред блока. Казвам това, защото трябва да е ясно, че органите на МВР по никакъв начин не са знаели къде какво има в апартамента. Когато се извършва обискът, в апартамента не е имало ток заради неплатена сметка. Това може лесно да се провери в ЧЕЗ. Стойчо Стоев е дължал 4900 лева за електричество. Когато влизат, се задейства алармата, но Чочо казва на полицаите как да я изключат.

Второто е, че в апартамента е имало поемни лица – две жени, които са наблюдавали действията на полицията. Това са обикновени хора, които са извикани в качеството им на свидетели на обиска. Когато влизат в апартамента,

Чочо казва, че не може да се стиска и моли да го пуснат до тоалетната.

До вратата на тоалетната има килер, в който Стойчо е държал в метална каса своите оръжия. Вратата на касата не е била заключена. Оръжието е било заредено с патрон в цевта. Всичко става за секунди. Той отваря килера, отваря касата, взима пистолета и се прострелва в главата. Никой не е очаквал подобна развръзка. Поемната жена, която е била до него, е с медицинско образование, но не е могла да направи нищо. Той се прострелва вдясно в слепоочието, куршумът излиза от другата страна и се забива в стената. Всичко става пред очите на въпросната жена.

Третото е, че той е бил с белезници, които са били закопчани отпред. В закона пише, че арестант може да бъде воден закопчан с белезници отпред, зад гърба или по усмотрение на конвоиращия да е без белезници. В случая той е бил с белезници отпред. Чочо е помолил полицаите да му свалят белезниците пред блока, за да не го виждат така съседите, но това не е станало. По време на инцидента операцията е била ръководена от ГДБОП София, а звеното в Перник просто е указвало пълно съдействие. Това са фактите около инцидента.

Интервю на Калин КАМЕНОВ

 

Източник: БЛИЦ

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.