iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иван Иванов: Не съм мислил за нов мандат като кмет на Перник

Иван Иванов: Не съм мислил за нов мандат като кмет на Перник 07_1436946041

Кметът на Перник Иван Иванов пое тази длъжност на 17 ноември 2014 г., като причината беше да завърши мандата на Росица Янакиева. Иванов обаче трябва да намери изход от тежкото финансово състояние на общината по онова време.

Той е бил заместник-областен управител при правителството на НДСВ и председател на комисията по бюджет, финанси и европроекти в Общинския съвет. От Kmeta.bg потърсиха г-н Иванов за свършеното от него до момента и намеренията му за местните избори наесен.

- Г-н Иванов, голяма част от млади хора не могат да намерят работа в Перник. Какво решение търсите на този проблем?

- Действително в Перник безработицата е голям проблем, който е свързан с липсата на квалификация на младите хора. Не спирам да търся изход от тази ситуация. Оказа се, че през годините назад не успяхме да подготвим добре квалифицирани кадри според нуждите на пазара на труда. Перник е един индустриален град и има нужда от точно такива специалисти. Според мен една от причините е липсата на инвестиции. Работим за адаптирането на тези хора чрез европейски програми. За съжаление има много свободни мощности в Перник, изградени преди 89-та, които в момента са свободни, но рядко представляват интерес за инвеститорите. В най-скоро време гръцка фирма ще отвори предприятие за корабно оборудване тук и това може да създаде допълнително работни места за хората.

- Близостта на Перник до столицата предимство ли е или недостатък?

- Еднозначен отговор на този въпрос няма. Това е нож с две остриета. От една страна близостта до София дава възможности, но от друга пречи на хората да търсят начин да се реализират тук. Около 25 хиляди всяка сутрин пътуват до София, за да работят и това говори много зле за състоянието на икономиката в града ни.

- В каква насока работите за подобряването на имиджа на града?

- Перник има дадености за развиването на туризъм. В Перник няма само въглища и желязо, както повечето си мислят. Не трябва да забравяме, че тук се провеждат много културни прояви. Театърът изненадва с интересни постановки всеки месец, представят се изложби и фестивали, като световно известното събитие Сурва, представящо уникалните кукери. Колкото и критики да понесе крепостта Кракра, тя беше една крачка към новия облик на Перник. Единственият подземен минен музей се намира тук и се радва на голям интерес. Определено има какво да покажем и да развиваме в сферата на туризма.

- Какви подобрения ще има в най-скоро време?

Стремим се да върнем стария имидж на града, като подобряваме инфраструктурата. Пример за това е ремонтът на централния площад, с който Перник ще придобие представителен вид и ще привлича повече посетители. Работата по него ще приключи до края на септември. Средствата са осигурени по ОП "Зелена и достъпна градска среда". Скоро ще бъде завършено и регионалното депо за битови отпадъци, а то ще спомогне за опазване на околната среда на територията на всички общини в областта.

- Кои са най-належащите проблеми и от какво най-много има нужда града?

- Проблемите са много, но най-големият е, че Перник лежи върху въглищния басейн, който е доста плитък и в последно време има незаконен добив на въглища при което потъват къщи. Мерките, които предприемам са съвместно с държавните органи, за да бъде криминализирано деянието. Останалите трудности могат да бъдат преодолени с добро управление на местно ниво.

- Наближават местните избори. Мислите ли за за следващ мандат?

- Встъпих в длъжност с една мисия, а тя е да извадя общината от тежкото състояние, в която я заварих. Избран съм от Общински съвет, за да завърша мандата. Целта ми беше да стабилизирам финансово общината, да реша кризата с боклука и да намеря начин за погасяване на дълговете, които надхвърляха 16 млн. лева. Мисля че на 90% се справих. Смених модела на управление, сега той е на пазарен принцип - колкото работим, толкова получаваме. Ситуацията беше изключително тежка, но през ноември 2014-та г. дължахме към доставчици близо 13 млн. лева, а сега те са 9 млн. лева. Знам, че за да си стъпим на краката трябва повече време. За нов мандат не съм мислил, но е голяма вероятността да не се кандидатирам.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.