iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кен Хенсли: "Юрая Хийп" умря!

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

-  Хареса ли Ви идеята за турне из чудесата на България?

- Идеята е прекрасна. Да свириш рокендрол на скали и то на историческите обекти е супер. Мога да бъда едновременно и турист. Ще снимам с фотоапарат навсякъде.

 

-  Такова турне май не сте имали?

-  Ходя на турнета от много дълго време. Дори по-дълго, отколкото Вие сте живяла. Когато си обиколил хиляди пъти света и си свършил много работа е трудно да намериш ново предизвикателство. Е, сега си имам такова и това ме кара да се вълнувам.  Въобще в света на рока вече е много трудно да се намерят нови неща. Идеята на Жоро Мархолев е прекрасна. Създадохме съвсем нова концепция – рок и история. Ще отида на места, където никога не съм бил. Концертите са със свободен вход и ще свирим пред много хора. Цялата среда навън ще ги направи много специални.

-  Кое е първото нещо, което забелязвате в една непозната страна?

-  Първите ми впечатления винаги са от самите хора. После започвам да виждам архитектурата и пейзажа като цяло.

 

-  Разпитвате ли предварително за местата, където отивате?

- Задавам много въпроси и гледам да съм информиран.

 

- Вие сте първата звезда от такъв ранг, която идва в Перник. Какво знаете за града?

-Разказаха ми за пернишкия голф, хареса ми. Зная и че през капитализма се развива около минната индустрия. Зная, че средновековната крепост „Кракра” крие героична история. Още не съм я видял и нямам търпение. Взел съм си и личния фотоапарат да я снимам.

 

- Хубаво е да знаете и че в Перник е проведен първият рок фестивал в нашата държава. Ще видите много красоти и ще се срещнете с фенове. Какви са очакванията Ви от турнето в България?

- Всяко шоу ще е различно заради изборът на мястото – все исторически паметници. Има тръпка, не знаеш какво ще се случи.

 

- Какво знаете за България?

- Имам диск на „Трио Българка”. Тези жени са със страхотни гласове. Подариха ми книга на Петър Дънов. Много съм впечатлен. Не очаквах, че от толкова отдавна има традиция да се посреща слънчцето. Очаквам с нетърпение да прочета цялата книга. Имам доста работа, а веднъж като започна да я чета по-сериозно, няма да е възможно да я оставя. И няма да мога да се справя със задачите си. Затова ще я изчета като се поосвободя.

 

- Какво е за Вас „Юрая Хийп”?

- Чрез „Юрая Хийп” всички мои детски мечти се сбъднаха. Прекарахме си фантастично, обиколихме целия свят и продадохме милиони плочи. Имало е и доста трудни моменти. Но повечето ми спомени са добри.

 

- Как бихте описали различните периоди на групата? Различни певци, но една и съща идея.

- Можеш да имаш една и съща идея, но не можеш да я внедриш при различните певци и персони. Когато работих с Дейвид Байрън знаех абсолютно точно какви думи и каква мелодия да напиша. Той беше най-добрият интерпретатор на моите стихове. Дейвид беше перфектният певец за „Юрая Хийп” – малко поп, малко рок. Джон Лоутън имаше много хубав глас, но е блус-рок певец, а аз не пиша такива песни. И не беше същото като с Дейвид. Истината е, че във всеки един от аспектите на живота не можеш да замениш всеки човек. Има незаменими неща. И смятам, че беше глупаво да се опитваме  да го правим. За Джон Слоумън колкото по-малко кажа, толкова по-добре. Той бе причината да напусна „Юрая Хийп”.

 

- Феновете Ви очакват да разберат дали има бъдеще идеята „Юрлая Хийп”.

- „Юрая Хийп” умря, когато починаха Дейвид Байрън и Гери Тейн. Мик използва името, защото това е единственият начин, по който може да си вади хляба. Не го обвинявам. Мисля обаче, че не е много окуражително и коректно.

Анна ГЕОРГИЕВА

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.