iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отец Никанор от Гигинския манастир: Идва краят на света

Отец Никанор от Гигинския манастир: Идва краят на света 01_1483341564

Отец Никанор е монах в Църногорския манастир "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян" в Гигинци, като е завършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения.

Отец Никанор стана популярен в България с миналото си на брокер на "Уолстрийт". Той споделя, че решил да се замонаши, след като разбрал, че не може и не иска да мисли само как да печели пари.

Потърсихме отец Никанор, за да чуем мнението на един свещеник застрашена ли е християнската цивилизация от ислямизиране, след войната която ИД обяви на Европа, и защо светът ни се превърна в свят на безвластие, престъпност и безверие.

- Живеем в смутни времена, отче. Убийствата станаха ежедневие, обири и побоища и се случват все по-често. И хората сякаш не се стряскат, свикнаха. Как стигнахме до тук?

- Причината е в нашето отстъпление от бога и вярата. В тази духовна слепота, в която сме изпаднали, не можем да си дадем сметка кое е ценно и кое - не. Това време е предсказано. Да отворим Новия завет, книгата "Откровения на Йоан". Там всичко е написано. Краят на света приближава. И не бива да обвиняваме само медиите, че излъчвали само лоши новини. Ха да видим кои са добрите и има ли ги?!

- Защо хората изгубиха вярата си? Къде по пътя към храма се отклониха?

- Не може да се даде еднозначен отговор. Това е дълъг процес, който има своите корени от преди около 200 г. за България. Охладняваме, самообожествяваме се, придаваме значение на преходните неща като на непреходни. Баби се разкрасяват като млади момичета, старци се правят на младежи. И в основата на всичко са гордостта и самолюбието. Ако живеехме със знанието, че ще се изправим пред бога и ще даваме отчет за своите грехове, нямаше да живеем по този начин.

- Западът, а то католиците и протестантите, искат все по-агресивно да ни наложат да узаконим гей браковете. Заплашено ли е християнството?

- Вината не е на католиците и протестантите. Гей браковете се налагат от либералния запад - от политиците, хората на изкуството, на науката... Човек, който одобрява гей бракове, е способен да убие милиони хора. Той не е по-различен от Хитлер и Сталин. Става дума само за различни проявления на злото. Щом като не прави разлика между мъж и жена, то тогава какво е ценното за него, няма такова. Защо да не започне и да убива?

- Русия в момента се изживява като стожер на православието и най-голям пазител на православните ценности?! Руснаците са религиозни хора. Успяха да запазят вярата си въпреки болшевизма...

- Не мога да приема тази теза, докато в Русия има град Екатеринбург, Свердловска област. Що за цинизъм и шизофрения?! Градът е наречен на света Екатерина, чието име е носела и императрицата. А Яков Свердлов е един от главните организатори на разстрела на царското семейство. Та Русия не осъди най-голямото световно зло - болшевизма. Какви са тези петолъчки, мавзолей на Ленин...

- Много наблюдатели предупреждават, че европейската цивилизация е пред унищожение заради новото преселение на народите от Близкия Изток и атентатите в континента. Съгласен ли сте с една такава прогноза?

- Най-големият враг на християнството и по-точно на православието е самото православие. Къде ни е молитвата, къде ни е държавата, къде са ни децата, които да ходят на църквата и да се възпитават в християнски ценности?! Ако го имаше всичко това, нямаше да има никаква опасност. Един хубав автомобил може да бъде шампион, но може и да се блъсне в първата мантинела. Зависи кой го кара. Християнството е имало врагове от първия миг. Не ме е страх от бежанци и от гей паради, ако имам вяра.

- Как да се върнем към тази вяра. Сам виждате, че християни бягат в Близкия изток и стават войни на "Ислямска държава", която се превърна в мода?!

- Връщането започва просто и лесно - от кварталния храм, от семейството и колегите. Няма нужда от велики преобразувания в държавата. Ние сами сме се поробили под желанието за удовлетворяване на страстите. Умираме в мрак. Болестта е твърде напреднала. Но винаги има едно "Но". Който се спаси, няма да вижда злото в живота, а ще му се радва, мисленето му ще е положително.

- Вие, свещениците, имате вина за това състояние. Младите хора не знаят как се влиза в църква, как трябва да се кръстят и какво въобще да правят в храма...

- Това е обща работа. Аз приемам критика. На такава държава, такава църква.

- Защо не ходите като апостоли сред народа да го просвещавате? Той няма как сам да влезе в църквата, след като не я познава?

- Къде е този народ, който ще ни държи сметка?! Той ни държи сметка за часовниците, за колите ни. А не иска от нас просвещение. Свещениците трябва да ходят сред децата и болните, да помагат, да просвещават, да си вършат мисията. Но никой не иска това от нас. Висим на косъм. Но трябва да се държим за него.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.