iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проф. М. Константинов: Кунева е на кантар за вота

Перник снимка: за хората и събитията - Меглена Кунева

Проф. Михаил Константинов - човекът-избори у нас, предивжда сблъсък ГЕРБ-БСП на президентския вот. Пред Дартс нюз математикът бе категоричен, че Бойко Борисов е единственият сигурен следващ президент на страната, ако се включи в надпреварата.

- Г-н Константинов, появиха се първите жалби срещу ЦИК – дискриминирани ли са независимите кандидати за президент на предстоящите избори?

- Добре е незивисимите кандидати да имат малко по-силни екипи и да не се излагат с оплаквания, защото се канят да управляват държавата. Задължително е да знаят какви компетенции има ЦИК. Върховният съд потвърди решението на ЦИК за старта на регистрацията за президентския вот.

- Един от доводите за жалбата бе, че независимите кандидати ще имат по-малко време за набиране на средства, за кампания... Не е справелдливо.

- При провеждане на избори важат само съображения по законосъобразност. Законни ли са решенията на ЦИК? Да. Законът е влязъл в сила, всички са го прочели – правилата на играта са известни на участниците преди тя да е започнала. Понятия като „справедливост" са предмет на морала, те се използват в човешките отношения. Когато нещо влезе в закон, повече не се обсъжда дали е справедливо. Ако смятаме, че даден закон е несправедлив, това значи ли, че трябва да го нарушаваме – не, разбира се.

- Има ли всъщност право Меглена Кунева да се кандидатира за президент след като е била еврокомисар от 2007 до 2009 г. и не е живяла в България?

- Кунева трябва да докаже, че е живяла през последните пет години в България – тоест, че през всяка от тях е била поне 183 дни в страната. Ако е била в чужбина като представител на държавата – например посланик, командировката й се признава за престой в страната. Но ако е била по частен път... Надявам се, че Кунева може да докаже с документи, че отговаря на конституционното изискване. Лично аз смятам, че ще бъде по-интересно, ако Кунева е в играта, и ще съжалявам, ако не бъде сред кандидатите. Но не съм компетентен да преценя дали като еврокомисар е представител на държавата. Еврокомисарят не защитава интересите на България – добре би било да го направи при подходящ случай, но той е европейски министър. От друга страна, България е член на ЕС. Безспорно случаят е безпрецедентен и много интересен. ЦИК ще се произнесе, при обжалване ВАС ще произнесе окончателното решение.

- Странно изглежда все пак подсъдим да може да се кандидатира за бг президент, а еврокомисар - не?

- Ако подсъдимият не е лишен от граждански права, естествено, че може да се кандидатира. Със същия успех можеше да се зададе този въпрос и когато Симеон Сакскобургготски не можа да се кандидатира. Казусът е подобен. Ако говорим за Алексей Петров – той има право да участва във вота.

- Закъснява ли ГЕРБ с обявяването на своя кандидат?

- Според мен да, според много хора - също, но според избирателния кодекс – не.

- И на тези избори ли ДПС ще определи кой да стане господар на „Дондуков" 2?

- На някои избори ДПС е имало решаващата роля за определяне президента на България, в други не. На предстоящия вот гласовете на движението ще имат значение.

- Кога пък не са решавали изхода от вота?

- Например през 2006 г., когато Георги Първанов спечели с 3:1 спрямо Волен Сидеров. ДПС тогава подкрепи Първанов, но и за Сидеров да бяха пускали бюлетини привържениците на Ахмед Доган, това нямаше да промени крайния резултат. Защото ДПС разполага с между 450 и 500 хиляди гласа. И вкъщи да си бяха останали избирателите от движението Първанов щеше да победи.

- И Първанов не е станал президент, благодарение на ДПС?

- Категорично не. Той обаче не знаеше предварително, че ще може да спечели и без гласовете на ДПС и преди изборите потърси подкрепата им. Отиде на договорки с движението, защото искаше да си подсигури първото място на 100 процента. Ако знаеше какъв ще е резултатът, можеше да направи много по-малко отстъпки на ДПС. Но такъв е животът.

- А защо твърдите, че на тези избори гласовете на ДПС ще имат значение – партията на Доган за първи път има проблеми с единството си?

- Да махнем за момент ДПС от политическата сцена за изборите – ако разликата между първия и втория участник в балотажа на президентския вот е над 500 000 гласа, бюлетините на ДПС няма да имат решаващо значение за резултата. Ако е по-малко обаче – везните ще се наклонят натам, където е подкрепата на ДПС. На президентските избори няма да има над половин милион гласа разлика между кандидатите. Така всъщност се измерва тежестта на всяка партия на изборите – с гласовете, които тя контролира.

- Кои ще са участниците на балотажа?

- Кандидатът на БСП Ивайло Калфин и номинираният от ГЕРБ, който може и да е Бойко Борисов. Защото премиерът единствен от ГЕРБ печели при всички случаи президентския вот.

- Но Борисов каза, че няма да се кандидатира?

- Не знам на 100% да го е казал, но това показват проучванията. С друг кандидат за президент ГЕРБ може и да загуби, защото на балотажа ще се обединят срещу него. Но е сигурно, че на балотаж кандидатът на ГЕРБ ще стартира с по-високия резултат.

- А за кого е почетното трето място?

- За Меглена Кунева – тя влиза в топ 3 на президентските избори.

 

Интервюто взе Юлиана Ончева за dartsnews.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.