iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работниците от Монтажи Перник останаха без заплати

Работниците от Монтажи Перник останаха без заплати

За неизплатени заплати ще стане дума в следващите минути на предаването ни. Работниците и служителите от „Монтажи”-ЕАД - клон Перник, вече 4-ти месец не са получили нито лев – за това съобщават от КНСБ. Те са изпратили и отворено писмо до президентът на България, до председателя на Народното събрание и до министър-председателя, в което настояват, разбира се, за незабавна намеса. Ако не бъдат изплатени полагащите им се заплати, работниците заплашват да организират и протестна акция, първо, пред управлението на „Монтажи” ЕАД, в последствие пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на 100% държавното дружество. Защо не се плащат заплати, въобще ще бъдат ли платени и кога? Въпросите, които ще зададем сега в „Преди всички”. Добро утро първо на председателя на КНСБ в „Монтажи” ЕАД - клон Перник Кирил Стоянов.

Кирил Стоянов: Добро утро. Добро утро на вас и на вашите слушатели.

Водещ: Кажете, господин Стоянов, защо се получава така, че вие и вашите колеги 4 месеца сте без заплати?

Кирил Стоянов: То си е дълга историята, но ще бъда съвсем кратък. Нашите сили, на клона в Перник, през последната година бяха преди всичко насочени към изграждането на втори метродиаметър на метрото в София и участвахме активно в изграждането на метрото, което предстои пуск след няколко дни. Свършихме си работата добросъвестно, а /.../ в строително-монтажни работи на обекта – 3 528 517 лв. За съжаление, обаче, ние не знаем за какви пари работи клона там. Той е един от главните участници, заедно с „Промишлени вентилации”, които са със значително по-малък дял от нашия в тези 3,5 млн., за които говоря досега. В нашата фирма – „Монтажи” ЕАД – Централно управление, нямаме определени правила, нямаме възлагателно писмо, с което да са регламентирани отношенията между Централно управление и клона в Перник, и ние на практика не знаем за какви пари сме работили на този обект. Това, което буди особено безпокойство сред работниците от фирмата и ни кара да напишем това отворено писмо, за което споменахте преди малко, е че през последните месеци – юни, например акта, който е актуван за извършените строително-монтажни работи за 164 032 лв. е нулиран от нашия главен изпълнител - „Енергомонтаж”, тъй като парите са взети авансово и не са били възстановени. Съща е съдбата и на акта за месец юли 78 391 лв., плюс един акт за допълнително извършени видове работа, извън основния договор за 47 928 лв.

Водещ: Какво ни казвате, с други думи, господин Стоянов, че е платено за изработеното от вас, но пари до вас не са стигнали, така ли?

Кирил Стоянов: Точно така. Това ви казвам. Казвам ви, че ние нямаме претенции към „Метрополитен” или към нашият главен изпълнителен „Енергомонтаж”, връзката се къса между София и Перник. Тоест между централно управление на „Монтажи” ЕАД и клонът в Перник.

Водещ: Разстоянието не е много голямо. Ние сега ще ви срещнем в ефир с изпълнителния директор на „Монтажи” ЕАД – господин Светослав Станев, който също чу това, което вие казахте до този момент. Добро утро и на вас, господин Станев.

Светослав Станев: Добро утро на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Кажете как така не стигат парите до работниците, до тези, които работят по тези ключови обекти както слушаме непрекъснато правителството – единият, от които е вторият метродиаметър.
Светослав Станев: Ситуацията както е представена от колегата Стоянов, това е тяхната гледна точка. В този обект, „Метрополитен” бяха ангажирани не само клонът в Перник, клон „Промишлена вентилация” също е в част от изработката на материали, беше включен и клона в Плевен. Проблемът, който казва той с анулираните актове е взет аванс в началото на подписване на договора и в последствие, по различни причини, отпаднаха промени в проекта. Някои неща отпаднаха от обема на работа и съответно тези пари трябва да бъдат възстановени. Съответно тези актове, последните, затова са с нулеви стойности, защото тези пари трябва да бъдат възстановени. Това е по...
Водещ: Т. е. Намалял е обемът дейност, който е извършен, бил по-малко от първоначално предвидения и на практика парите, които първоначално е трябвало да бъдат получени са много по-малко от тези в началото?
Светослав Станев: Точно така, да. Отпадна от около 700 000 от нашия обем, който предварителния договор беше за 3 млн. 700 хил., в момента останаха около 3 млн. от този договор.
Водещ: Така или иначе хората обаче, са работили, господин Станев, и е логично да получат заработеното. Защо не го получават?
Светослав Станев: Преди един месец с представители на синдикатите, представители на министерството и на нашия принципал, който е в момента /.../ беше проведена среща в управлението на „Монтажи”, на която присъстваха и хората от КНСБ, включително и техния вицепрезидент господин Ненков. На тази среща се направи протокол и се подписа споразумение между нас, което споразумение включва 3 точки. Първата беше да изплатим заплатата за март месец до 1-ви август, което ние го направихме. Втората точка беше да се направи една работна комисия, в която да се установят точните взаимоотношения между клона и централно управление, която също е направена с представители на синдикатите, сред представители на министерството. И третата точка, която е записана в това споразумение е аз, като изпълнителен директор, да внеса наш актив в Агенцията по приватизация, защото ние в момента сме в процедура на приватизация. И всеки момент очакваме дружеството да бъде обявено за продажба, да се продаде наш актив, от който да може да бъдат изплатени заплатите. Такова писмо е пуснато до агенцията и ние чакаме разрешението, тази процедура изисква време.
Водещ: Кога се очаква това? Доколкото разбирам това е възможността да бъде продаден този актив, за да бъдат платени заплатите, така ли?
Светослав Станев: Да.
Водещ: Единствено и само.
Светослав Станев: Да, и трябва да бъде неоперативен наш актив. 

... следва продължение

Кирил Стоянов, председател на КНСБ при „Монтажи” ЕАД – Перник; Светослав Станев, изпълнителен директор на „Монтажи” ЕАД, в интервю за предаването на БНР "Преди всички" 

Източник: фокус нюз

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.