iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сребърният медал е огромен успех

Сребърният медал е огромен успех 08_1377775604

Световният вицешампион Димитър Ралев пред в.”Съперник”.  Пернишките парапланеристи завоюваха изключителен успех на световното първенство , завършило преди няколко дни като станаха световни вицешампиони. Те са в основата на националния отбор на България, а Димитър Ралев е негов капитан.

 - Митко,особено ми е приятно да ти честитя сребърния медал. След индивидуалната ти европейска титла, сега сребърен медал. Хубавото е,че от четиримата мъже в националния отбор четирима бяха от
клуб „Перник”. Кажи се нещо повече за провеждането на това седмо световно първенство
-   То се проведе в Босна и Херцеговина, край Сараево, бившата олимпийска столица, в планината Белашница. Доста голям интерес имаше към него, 18 нации и 79 пилота се записаха за участие. Ние, наистина постигнахме своя връх в отборна надпревара. До сега не сме взимали сребърни медали, имаме две трети места, в Хърватия и Турция на европейско първенство., имаме и световна шампионка  индивидуално, имаме и европейски шампион.

-  За световната шампионка казахме,че очаква радостно събитие в живота си, чака дете, европейският шампион пък си беше съвсем наличен, става въпрос за теб. Как се разви самото състезание?
-  Много тежко състезание. Мястото за кацане се намира в една дупка до долната станция на лифта. Пред нея пък има хотели, това създава
един ротор, като много трудно може да се улучи точния момент за кацане. Това си личи и от самото класиране. От всичките седем полета само китаецът няма голяма грешка.

-  Гледам в момента класирането, даже третият, Томаш Ледник има фаул, което си е показателно.
-  Да, при една грешка нещата са поправими, но при втора състезателят приключва с надеждите си за прилично класиране, защото след всеки пет полета се изчиства най-лошият, независимо в какъв размер е грешката.

-  Условията бяха ли еднакви за всички. Имаше ли хора, които извадиха късмет.
-   При седем серии трудно е да се каже късмет. Човек трябва да си изработи класирането. Разбира се, иска се и шанс, защото ,колкото и да си опитен пилот, попаднеш ли в големия ротор, трудно се приземяваш точно. Но си трябват сериозни тренировки. Разговаряхме с китаеца, който стана световен шампион Шен Гуанг, той е тренирал много интензивно, като непосредствено преди световното, в последните четири месеца, е правил по 30 полета на ден, което е  страшно много.

-  Тези 30 полета не изискват ли сериозна механизация, това е първото, което ми идва в главата.
-  Зависи от къде ги прави тези полети, но изисква, защото ние, когато летим на Расник или на Витановци, обикновено ходим пеша. Разбира се, по-добре е да те возят, но е и доста по-скъпо.

-   Разкажи сега за вашето представяне, през цялото време сте водили, до последния полет, но такъв ви е спорта,че всеки полет може да обърне класирането с главата надолу.
-  Да, последните две секунди са най-важни. Така че едно малко
разсейване  може да доведе до голяма грешка, която да се окаже фатална както за твоето индивидуално класиране, така и за отборното. Важно е и цялостното стъпване, не трябва да се до
пира екипировката до земята преди да падне купола.

продължава в утрешния брой на в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.