iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Радомир, Мещица, Дивотино и Перник ще има хора, настанени във фургони

Иво Петров - Областен управител на Перник

За обстановката в Перник след земетресението от 22 май, Агенция “Фокус” разговаря с областния управител на Перник, Иво Петров.

Фокус: Г-н Петров, каква е обстановката в Перник в момента?
Иво Петров: В 8.30 часа събрахме областния кризисен щаб. Тук бяха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов и заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, за да ги запознаем с това какво се случва на територията на Община Перник и Община Радомир, като най-засегнати общини от земетресението. След това направихме обход в селата Мещица и Дивотино. Зам.-министърът се срещна с хора в Мещица, които са в засегнати къщи. Предприехме необходимите мерки, за да бъдат изведени хора от десет къщи, на които ще им бъдат предоставени фургони. ГДПБЗН ще им осигури шест фургона за 16 човека, които ще живеят в тези фургони.

Допълнително с кмета на населеното място уточнихме, той да сигнализира, ако е необходима още помощ и има още хора, които са засегнати от земетресението. Ние не успяхме да минем цялото село, само минахме тези 10 къщи, сигурно има още засегнати къщи, но това е работа на комисията, която трябва да мине да направи оглед и на кмета на населеното място, за да може да получим по-подробна информация. Все още информацията се обобщава. След това минахме през село Дивотино с г-н Георгиев и г-н Николов, заедно с кмета на общината. Направихме оглед. Там вече са закарани четири фургона, в които са изведени хората от къщите, за да могат тези вечери да прекарат спокойно. Предстои да бъдат закарани още фургони. Зам.-министър Димитър Георгиев се разпореди да бъдат докарани още фургони за тези населени места, както и за Перник. В Радомир снощи бяха закарани два фургона, днес ще бъдат закарани още три или четири. Това ще стане в координация с кмета на общината – той да прецени колко хора са заявили да бъдат настанени, след като бъде направена проверка и хората бъдат изведени от къщите. Това е информацията към момента, тя се обобщава. Работят 30 екипа на Община Перник и още 5 екипа на Община Радомир, които правят обследване на най-засегнатите жилищни сгради, както административни и обществени, така и жилищни сгради. Процесът ще бъде продължителен, защото много сгради са засегнати на територията на тези две общини. Комисията не може да обходи всички къщи в рамките на един или два дни. Срокът, който позволява законът, е тримесечен. Приоритетно се прави обход на най-засегнатите къщи и там, където сме успели да изкараме хората от къщите, да ги евакуираме и да ги настаним в тези фургони. Има и 50 палатки, раздадени на хора, които са заявили, че могат да ги ползват. Ако продължават да заявяват и има необходимост от палатки, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в лицето на директора й - главен комисар Николай Николов заявиха, че могат да бъдат доставени още. Сигурно ще има такива, защото голяма част от хората, които живеят в Перник, поради това, че има четири почивни дни, напуснаха града и не са в града, но когато се приберат в неделя, може би в понеделник ще има допълнително молби. Можем да кажем каква ще бъде статистиката и информацията чак, когато се приберат хората.

Фокус: Колко къщи са много пострадали от земетресението и ще бъдат разрушени, защото са опасни?
Иво Петров: Специалистите и експертните комисии, които минават, ще си кажат компетентното мнение, защото все пак конструктивно има къщи, които са засегнати от основите и може би тези къщи ще трябва да бъдат застрашени, но категорично не можем да кажем, че ще има напълно разрушени къщи, поне за сега, докато експертните групи не обиколят и не си кажат компетентното мнение. Трябва да има писмено становище, трябва да има разговор със собствениците. Някои от хората вече са почнали да възстановяват щетите. Тук апелът е да има някаква инициативност от страна на гражданите на Перник и Радомир – да започнат поетапно да възстановяват щетите, нанесени от земетресението, имам предвид тези, които са по-леки – комините тела, паднали керемиди, някакви отломки, защото това може всеки със собствени средства и с помощта на приятели и роднини, да го възстановят, като за тази цел е необходимо след това да представят разходни документи, с които са извършили тези ремонтни дейности и, когато се кандидатства към междуведомствената комисия, да се приложат тези документи, за да бъдат обезщетени.

Фокус: Къде има най-пострадали къщи?
Иво Петров: Има пострадали къщи и в селата, има пострадали сгради и в града, както в централната градска част, така и в кварталите на град Перник. Необходимо е време, за да могат комисиите да минат спокойно да огледат всички обекти. Опитваме се с хората, точно това да им обясним, че – колкото и бързо да искаме да свършим цялата тази работа, все пак това се прави от хора, които също са преживявали този стрес от 22 май, когато беше земетресението. Всички сме хора, всички изживяхме това и трябва сами да разберем, че трябва взаимно да си помагаме.

Фокус: Колко време ще отнеме описването на щетите?
Иво Петров: Срокът по закон е три месеца, но там, където е необходимо и с кметовете на населените места, и с експерти от Община Перник, които обикалят и правят обход, приоритетно сградите, които са най-засегнати – и жилищните, и жилищата на отделните граждани, които са засегнати, ще бъдат разгледани приоритетно по най-бързия начин, да се окомплектоват документите, за да могат да бъдат подадени в междуведомствената комисия и тя на свое заседание да вземе решение, за да могат да бъдат обезщетени всички, които са заявили.

Фокус: Кои сгради ще се възстановяват приоритетно?
Иво Петров: В Закон за защита при бедствията е записано, че първо трябва да бъде направено обследване на обществените сгради – училища, детски градини, болници. Експертните групи точно това в момента правят, правят оглед, за да може да се започнат да се правят възстановителни работи в училищата. Знаете, предстои завършване на учебната година, в детските градини децата, когато се върнат от почивните дни, трябва в понеделник да започнат да посещават детските градини. Там, където е необходим ремонт, всички деца ще бъдат пренасочени в други детски градини. В момента в някои от тях се правят ремонтни дейности. Там, където щетите не са много големи, се възстановява, правят се ремонтите, за да могат да поемат децата следващата седмица и да се върнат в занимателните зали.

Фокус: Имате ли вече представа какви са щетите и колко ще струват на бюджета на област Перник щетите от земетресенията?
Иво Петров: Това днес го поставих и на зам.-министър Георгиев – какъв ще бъде размерът на тези щети. Не може за два дни да се направи такава сметка. Експертите работят в тази посока. Ще се работи поетапно, веднага щом като се установи и се направи оглед, прави се количествено-стойностна сметка, окомплектоват се документите и поетапно ще ги вкарваме в междуведомствената комисия. Все още нямаме конкретика по отношение на цифрите какви ще бъдат нанесените щети от земетресението.

Фокус: Има ли вече дарителска кампания или хора, които са изявили желание да ви помагат?
Иво Петров: Това ще стане от понеделник, защото знаете – всички, в момента и банките не работят, няма как да предприемем тези действия. От понеделник това нещо ще бъде организирано, доколкото знам, общината може би е започнала. Голяма част от хората ги няма в града, когато се приберат в понеделник, вече ще имаме и по-ясна картина за разрушенията, защото някои може изобщо да не са забелязали, че имат някакви смущения в жилищните сгради и разрушение.

Фокус: Къде ще бъдат разположени фургони и дали хората изобщо ще искат да се възползват от тях?
Иво Петров: Точно това е. Ние правим разговори с хората и ако те заявят, че искат да бъдат настанени във фургони, ние правим необходимата организация. Дали ще бъде в двор, ако позволява да се постави на безопасно място, или ще бъде поставен някъде отстрани, това е вече въпрос на разговор със собствениците и организация от страна на общината и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, която координира доставянето на фургоните.

Фокус: Как координирате работата?
Иво Петров: Работим, не сме спрели. Координация между изпълнителната и местната власт в момента има и в лицето на главния комисар Николов, и на заместник-министъра. Вчера също имахме посещение от г-н Николов, той е всеки ден тук, правим необходимото. Не е възможно в рамките на два или три дни това, което се случи на 22-ри май, да го отстраним. Необходимо е време, работим всички, имаме координация. Кризисният щаб заседава сутринта. Казал съм има да имат готовност в рамките на един час, ако е необходимо, съгласно системата за оповестяване, да бъде свикан, да се търсят решения, ако се наложи. Но иначе оперативно между общините и областна администрация, заедно с представителите на държавата, имаме оперативна работа, правим си цялата процедура, така че координацията между нас всичките я има. Искам само да има разбиране от страна на хората. Мисля, че ще успеем, въпреки стреса, който преживяхме всички.

Фокус: Работи ли се за организацията и провеждането на матурите на 29 май – вторник, както беше обявено?
Иво Петров: Организацията я има. Регионалният инспекторат по образованието работи. На 28-ми май - понеделник ще се проведе междинното оценяване на учениците в 7-ми клас, а във вторник – на 29-ти май, ще бъде зрелостният изпит на дванайсетокласниците. Организацията я има. Сутринта това докладва и директорката на РИО - квесторите, всичко е подготвено и организирано, децата са информирани. Надяваме се, всичко да протече нормално. Животът в Перник продължава, надяваме се да влезем в нормален ритъм на живот. Виждам, че вече хората, колкото имат средства за това, вече се по-спокойни. Общуваме си по между си, получаваме информация от всели един. Работим животът да се върне в нормален ритъм.

Красимира ГЕОРГИЕВА

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.