iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вместо с пари, ГЕРБ купува гласове със страх

Перник снимка: за хората и събитията - депутатът Иван Иванов

Народният представител от Синята коалиция Иван Иванов коментира актулната ситуация в страната в в дните на предизборна надпревара.

 

 - Г-н Иванов, предстоящите избори или  дълго неразрешавани проблеми тресат в последните дни държавата?

 - Във всичко, което се случва в момента в България, има в по-малка или по-голяма степен предизборен елемент. Това,  което стана  в Катуница, показва, че има тежки проблеми, които са останали неразрешени. Министерството на вътрешните работи не си гледа работата, не реагира адекватно и не може да бъде по друг начин,  след като министърът на вътрешните работи вместо да бъде на мястото си, за което е избран от Народното събрание с гласуването на този кабинет,  е тръгнал да осъществява чисто партийна дейност, да пее по концерти с Веселин Маринов  и по същество да загърби наистина тежките проблеми в страната. Не може той да делегира своите функции на лице, което не е избрано от Народното събрание. Ние искаме отговорност от министъра на вътрешните работи  Цветан Цветанов.  Ако той не може да я поеме, да го направи този който го е назначил, т. е министър-председателят.

 

- Не смятате ли, че в дните преди избори това няма как да стане?

- Не случайно Синята коалиция инициира подписка и в петък до обяд събрахме 54 подписа на народни представители, при необходимите по правилник 48, които подкрепят създаването на временна анкетна комисия по случая Катуница. Тя трябва  да се произнесе върху действията на Министерството на вътрешните работи и на правителството като цяло по време и след инцидента в Катуница. От една страна министър-председателят Бойко Борисов  каза, че не е доволен от работата  и действията на полицията по време на събитията.  Цветан Цветанов и Веселин Вучков, който в момента изпълнява функциите на министър, казаха точно обратното – че полицията е действала адекватно и по единствено правилния начин. Нека правителството да излезе с ясно становище коя от двете тези е вярна, а не да се хвърля прах в очите на хората.

 

- Как очаквате да стане това?

- Според мен ГЕРБ ще се постарае тази атмосфера на страх, която насади  у младите хора, задържани и разпръснати по време на техни събирания през цялата седмица,  да я поддържа до изборите и да спечели избори в обстановка на страх.  И някои от политическите коментатори,  като Огнян  Минчев, заявиха, че този път купуването на гласове няма да се осъществи  чрез плащане на ръка,  а чрез заплахи  и старах. Това може да доведе засиленото полицейско присъствие под претекст, че се спазва обществения ред,  да се насади страх у хората и те да се чувстват принудени да гласуват за управляващата партия ГЕРБ и нейните кандидати.

 

- Но защо протестиращите насочват гнева си срещу ромите? Може ли  внедрени лица да им помагат?

- Аз считам че престъпността няма етнически оттенък и то свързан с различни религиозни общности. Престъпността никъде в никой закон, в никоя европейска страна не се дефинира като ромска, циганска,българска, турска.  Хората,  които извършват престъпления,  нарушават основни права на гражданите. Те осъществяват насилие,  убийство. Без значение какъв е етническият им произход, те  трябва да носят цялата наказателна отговорност пред закона. Останалото ще превърне България в страна с етнически групи и непримиримост между тях, такива каквито виждаме в момента в Косово и на други места. България, която се счита за една наистина толерантна страна към малцинствените етноси, трябва да запази този свой облик.

 

- Какво според Вас, означава това?

- Това означава, че не може да има барони  - български и цигански, които да стоят над закона. Това, което сега се разкрива, че Кирил Рашков не е плащал своите данъци в продължение на близо десетилетие, че е заплашвал, че е унижавал хората, това е станало с активната подкрепа на длъжностни лица и то не от ромски, а от български произход.  В регионалната агенция по приходите, в регионалната служба за борба с организираната престъпност  не са били роми. Там са били българи, т. е. те са помогнали да се създаде това безправие, беззаконие, което наблюдаваме в Катуница.

 

 - През последните години българинът страда от остър дефицит на справедливост.  Българинът е недоволен от  това, че ромите не плащат сметки и данъци, не ги наказват за извършваните престъпления. Кой всъщност е виновен за това?

- Това, бих казал, че умело се използва, за да се скрият истинските виновници за очевидно създалото се чувство за липса на справедливост в българското общество. Липсва справедливост, защото в България няма ефективна съдебна система. Не е тайна, че голяма част от прокурорите са членове на масонски ложи и на други организации и фактически поставят интересите на такива общности над интересите на закона. Те предават интересите на обществото и принципите на закона.  Това са истинските проблеми на българските граждани. Много умело се насочва гневът   на гражданите на чисто етнически признак. Ромите, които нарушават закона, трябва да си понасят отговорността. Ромите, които крадат и безчинстват, трябва да попадат в затвора без никакво съмнение.

 

- Но на хората им се струва, че няма кой да го направи това?

- Има Министерство на вътрешните работи, има служби, които трябва да следят за спазването на закона, да санкционират всички негови нарушители и да ги прибират в полицията. Трябва те да си вършат работата. Но те със своето бездействие и със съдействието на разни ромски банди всъщност водят до това българите да се чувстват незащитени и до голяма степен отчаяни, че в обществото няма справедливост. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.