iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всеки 9-ти готов да се продаде за 100 лв на изборите

Перник снимка: за хората и събитията - купени избори

За 100 лв. всеки девети българин би продал гласа си на предстоящите избори, а 15 % от хората биха го направили срещу 300 лева. Това сочат данните от проучване на на социологическа агенция „Медиана". Тревожни са и данните от проучването, че всеки седми гласоподавател може да бъде преследван, заради политическите си убеждения.

Проучването, което е извършено в периода 23-27 юли 2011 г., показва, че трима политици имат по-висок рейтинг от министър-председателя Бойко Борисов. Един от тях е Меглена Кунева, която има 43 % рейтинг срещу 41 % на премиера. Ако изборите за президент са днес Меглена Кунева и кандидатът на ГЕРБ биха имали по 38 % подкрепа. Кандидатът на БСП Ивайло Калфин би имал 31 %. „Президентските избори ще се решат на два тура”, коментира Кольо Колев, директор на „Медиана”.

Предупреждението на Инициативния комитет на гражданските кандидати за президент и вицепрезидент Меглена Кунева и Любомир Христов, че има опасност предстоящите избори да бъдат манипулирани, се потвърждава и от изследването, според което 37 % от интервюираните смятат, че изборите наесен няма да са честни. Само 15 на сто са уверени, че вотът няма да се компрометира.

„Приемам всички данни от социологическите проучвания с интерес и смирение. Искам да дам решения и резултати. Едва когато хората могат да измерят резултата от моя труд, както беше с влизането в Европейския съюз, единствено тогава ще се чувствам спокойна, че съм направила максимума”, заяви Кунева по повод данните от социологическо проучване.

 „Никак не се учудвам, че от Европа искат да знаят защо министърът на вътрешните работи е и шеф на предизборен щаб на партия, както и защо има огромен брой фантоми в избирателните списъци. Едва 15 на сто от гражданите вярват, че ще има честни избори, а над 37 на сто смятат, че вотът ще бъде манипулиран – това е отвъд най-тежките прогнози”, допълни Кунева.

Ако изборите бяха  днес:

25,7 % от пълнолетните граждани у нас биха гласували за ПП ГЕРБ, 20 % биха подкрепили БСП, а 6,6 % - ДПС. За Синята коалиция биха гласували 5,6 %, а за „Атака” – 2,2 %.

ГЕРБ е успяла да вдигне с 2 % доверието към себе си спрямо предходното изследване на „Медиана”. От БСП обаче са повишили доста повече процентите в своя полза.

Данните от изследването показват, че много охулваната Тройна коалиция е успяла да вземе политически реванш. Сборът на процентите на партиите от Тройната коалиция надвишава този на управляващите. В момента опозицията доминира над управляващите.

"Атака" продължава да се топи в горещата прегръдка на управляващите.

Според изследването за РЗС биха гласували 1,2 %, за НДСВ – 1 %, за ВМРО – 1,4 %. 33,2 % не биха гласували.

Кристалина Георгиева продължава да бъде водещият политик у нас с най-голям рейтинг, 55 % от хората я смятат за добър политик. В тази класация според изследването премиерът Бойко Борисов е вече на четвърто място (41%), като е изпреварен от Георги Първанов (49%) и Меглена Кунева (43%).

Вътрешният министър Цветан Цветанов след големия си срив на доверие преди месеци, все пак успява да закрепи позицията си. Нараства рейтингът на Сергей Станишев и особено силно това се наблюдава при Ивайло Калфин.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.