iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кога е била Тайната вечеря?

Тайната вечеря

Тайната вечеря на Исус Христос с неговите ученици се отбелязва на Велики четвъртък.  Така е прието отколе. Данните от ново изследване обаче показват, че събитието всъщност трябва да се чества с ден по-рано - в сряда, пише в. "Дейли експрес".

Професор Колин Хъмфрис от Кембриджския университет, който миналата година бе удостоен с рицарско звание за заслуги към науката, твърди, че последната вечеря на Христос с учениците му е била в сряда на 1 април 33-та година, а не в четвъртък, както се отбелязва от повечето християнски църкви.

Тази седмица на пазара излиза книгата "Загадката на Тайната вечеря" на Хъмфрис. В нея той описва библейските, астрономически и исторически проучвания, въз основа на които е стигнал до извода, че събитието се е състояло в срядата преди разпъването на Исус на кръста.

Според изчисленията на учения, Христос е разпънат на кръста на 3 април 33-та година и е възкръснал на 5 април.

"Моето твърдение е, че интерпретираме погрешно някои части от евангелията, защото не разбираме достатъчно добре живота през първи век след Христа", казва Колин Хъмфрис.

Ученият смята, че откритието му може да се използва за въвеждането на фиксирана дата за отбелязването на Великден. / БТА

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.