iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сблъсък: Социални срещу Семейство (видео)

Сблъсък: Социални срещу Семейство 08_1409249149

Преди време историята на Тереза от Кнежа, потресе България. Социалните отнеха детето на майката заради задължения към ЧЕЗ за 400 лв. Такава участ има и семейството на Иван Драгомиров от село Люлин. Екипът на "Добро утро, България!" посети тази сутрин дома на Иван и Снежана, които разказаха своята драма.

Иван загубил работата си и започнал да търси помощ от различни социални организации. Те обаче му казали, че не могат да бъдат от ползва в неговия случай. Въпреки това, един ден, когато бащата не е в дома си, социални работници идват и буквално изтръгват детето от ръцете на майката.

Юлиян Тодоров се свързва със семейството във Facebook. Той е на мнение, че Драгомирови са станали жертва на неспазена процедура. Подобно вземане на дете се прави само в случай, че е доказано, че то живее в риск, а случаят изобщо не е такъв.



Румяна Герова – началник на дирекция "Социално подпомагане", обясни действията на служителите, като подчерта, че когато социалните работници са посетили дома на малкия Даниел, те са станали свидетели на видимо опасни за детето условия. То било навлечено с много дрехи, тъй като температурата в помещението била под 10 градуса. До леглото му имало разпръснати пластмасови бутилки, а непосредствено до него имало и газова бутилка, с която майката и свекър й твърдели, че се отопляват. Двамата потвърдили, че Даниел, който е на годинка и четири месеца, се храни предимно с боза и понякога с мляко. Работниците преценили, че всички тези фактори застрашават живота на момченцето и го отнели от майка му. Герова обясни, че детето е изведено по спешност, не за дълъг период и има шанс да бъде върнато в биологичното му семейство. В момента то вижда родителите си три пъти в месеца, а те се срещат с психолог, който се опитва да подобри техните родителски умения. Румяна Герова обясни, че детето няма привързаност към майка си и баща си.

Юлиян Тодоров обаче твърди, че има данни за нарушения в схемите с приемната грижа в България. Според него целенасочено се търсят семейства, които живеят на ръба на бедността, отнемат им се децата, за да се усвояват пари по програми. Той е твърдо убеден, че хората трябва да подпомогнат семейството да направи ремонт на жилището, за да отговаря на условията и да помогнат на истинските родители на Даниел да си го върнат. ТВ7 решили да проверят "Живял ли е малкият Даниел в рискови условия – това опитахме да разберем тази сутрин в "Добро утро, България!" Източник: TV7.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.