iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кой е виновен за скъсаната язовирна стена и жертвите?

село Бисер снимка: Интернет

Военният министър Аню Ангелов е бил информиран от бившия областен управител на Хасково Румен Данев през декември 2010 година за пропадналата стена на язовир "Иваново" и за потенциалната опасност от наводнение на селата Бисер и Иваново. Това става ясно от писмо до министъра на отбраната с дата 6 декември 2010 г., подписано от Румен Данев. Писмото бе разпространено във вторник от БСП. В него има конкретно предписание  към МО, според което МО трябва незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни. Има и сигнали на кмета на общината до областния управител.  

„Абсурдно е да се разсейва отговорността за поддържането на язовирите между пет ведомства”, коментира зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той изтъкна ясната отговорност на държавата по отношение на системата за превенция и за контрол. Найденов отбеляза, че независимо от прогнозите за покачване на нивото на водата, независимо от тревожните писма за язовирната стена, очевидно не е осъществен контрол. Депутатът обърна внимание, че няма никаква реакция в село Бисер до първата вълна, а аларменият сигнал е подаден с оглед на очакване на втора вълна. Според социалистите с голямо закъснение е обявено бедственото положение.  

В понеделник темата за собствеността на язовира бе коментирана и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той обясни, че е имало преписка в общината по подаден сигнал за пропукана язовирна стена, но от местната администрация не е направо нищо по проблема.

"Язовирът е на военното министерство и община Харманли. Там има неразрешен спор от години. Имало е преписка по подаден сигнал за това, че язовирната стена е пропукана, но общината доколкото разбрах не е взела мерки", заяви Найденов пред Дарик радио.

Премиерът Бойко Борисов пък коментира, че няма значение чий е бил язовир Иваново и "кой го стопанисва – дали община, дали военни".

В същото време кметът на Харманли Михаил Лисков, който е от БСП, каза на пресконференция във вторник, цитиран от harmanli.bg, че от 2003 година повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, за това има скици и още много документи. Общината притежава само една малка част от близо 28 дка.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.