iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


20 години мистерия с милионите от обира на трънската банка

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Парите убиват щастието. Това изпита на гърба си авторът на елегантния банков обир в Трън. Година след падането на Тодор Живков от власт, син на комунистически лидер опразва касите на ръководения от него банков клон в пограничния град и бяга зад граница при любовницата си. Блянът за безметежен живот в чужбина обаче е попарен от гаджето. След пет години митарство и игра на криеница с Интерпол обирджията Георги Крумов се завръща гол като пушка и се предава в полицията. 20 години след екшъна от парите в куфарчето няма и следа, а дирите им се губят след вратата на банката.

Георги Крумов е потомък на бившия първи секретар на ОК на БКП в Перник Стефан Крумов. Като чедо на компартията той завършва в София без проблем висше в икономическия институт и се урежда на апетитни длъжности. Първо става представител на СО-МАТ във ФРГ, после е началник ТРЗ на „Булгаргеомин” в Сирия. В края на 1987 година става директор на клона на Търговска банка в Трън. Бохем по характер и любовчия, Георги се проваля с два брака. От първия дори се отказва от детето и го дава за осиновяване на втория съпруг на бившата си жена. Вторият път пък се развежда заради Минка С. И дори заживява с нея преди да получи тапията за разтрогнатия си брак. В началото на 1990 година тя отива да работи в Италия. Същата година Крумов прави удара с трезора на банката и минава границата.

Според разследващи обирът е бил подготвян още от 1988 г. Тогава шефът Крумов изтеглил всички резервни ключмове от касите и хранилището на банката и прави резервни. Така две години след това безпрепядствено е отворил трезора, за да прибере валутата.

Първият банков обир у нас става на 12 октомври 1990 година. В петъчния ден Крумов освобождава всички служители по-рано от работа. По това време той вече е с молба за дълъг платен отпуск и уредено пътуване до Виена. За да не буди подозрение във фаталния петък той вика при себе си касиерката Емилия Ангелова и я моли за банкноти по 20 лева. Тя му отказва, тъй-като касите вече са заключени и запечатани. Крумов си тръгва с всички към 16.30 часа, но минути след това се връща и отключва с резервните ключове. Прибира наличните 11170 швейцарски франка, 1020 френски франка, 49320 германски марки, 1780 австрийски шилинга и 204475 югославски динара, и се прибира в служебния си апартамент си в сградата, който само една стена дели от трезора. Вечерта посреща у дома си своя брат си Владимир и свой приятел. Вади на единия 500 долара и 300 на другия от мистериозното дипломатическо куфарче и им заръчва да ги похарчат за глезотии. Стегнал багажа си и тримата поели към граничния пункт в Стрезимировци. Там назарувал охолно осем бутилки уиски, цигари и шоколади и платил със 100-доларова банкнота. Оставил и бакшиш от 40 долара, за да се почерпи. Същата вечер се опитал да мине границата, но бил спрян от митничаря. Проблемът бил, че пътува с колата на брат си, за която няма пълномощно. Крумов дави неуспеха със запой в местна кръчма и на следващия ден прекосява кльона с брат си зад волана. В Ниш се прекачва при свой приятел, който пътува за Австрия. Двамата отсядат във хотел във Виена и Крумов звъни на гаджето си Минка. Уговарят се двамата да се срещнат във вторника на гарата в Инсбрук. Крумов отива до там с влак през Германия. Няколко часа виси на перона, но от Минка няма и следа. Изгубил търпение той й се обадил. „Какво си направил, бе?”, изкрещяла любовницата по телефона и прекъснала линията. Оттогава Крумов не я чул повече.

Междувременно ден преди това гръмва новината за празните каси. Липсите са установени в понеделник, когато персоналът идва на работа. Роднини пък веднага се обадили на Минка в Италия да й разкажат слуховете. Самият Крумов обяснява в разпитите разлъката си с танцьорката именно заради достигналата до нея мълва за престъплението.

20 години затвор и конфискация на половината имущество му присъжда пернишкият окръжен съд. Въпреки обжалванията и твърденията на Крумов, че срещу него има само косвени улики, през  2008 г. ВКС слага край на точенето на делото по съдебните инстанции. Бившият шеф е осъден да плати и 680.189.40 лева щети на банката, пререгистрирана вече в ТБ-ОББ. В наказанието на Крумов е комулирана и присъда за боеприпаси. При обиск в дома му след бягството са открити 400 грама тротил и множество патрони за карабини и бойни пистолети. Сега Крумов търка наровете в затвора.

Пет години следите на Крумов се губят в чужбина. Знае се само, че се връща във Виена и наема апартамент. Погва го обаче Интерпол. Уморен от криенето и останал без пукната пара, обирджията се връща в България през 1995 г. И сам се предава. При разпитите отказва да разкаже къде е пребивавал. Твърди, че пари от банката не е крал. Разследнането така и не установява къде е потънало кафявото куфарче с милионите. Съмнително е да е похарчено за пет години дори и в скъпата Виена. Самият Крумов не пожелава да разгадае мистерията.

След обира, Минка също се връща в България и заживява с друг бизнесмен. Само бившият й любовник обаче  може да донапише историята с разкритията около изчезналото кафяво дипломатическо куфарче.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.