iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арестантите ще могат да държат Библия

Арестантите ще могат да държат Библия 02_1423132938

Задържаните за 24 часа от органите на МВР ще могат да държат в килиите си Библия, Коран или други религиозни символи, с които обаче не могат да се наранят.

Това предвижда нова инструкция за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях в Министерството на вътрешните работи.

В обнародвания в „Държавен вестник” документ е записано още, че при обиск на арестанта, от него няма да се прибират и произведения на художествената литература,

снимки на роднини и приятели

както и бележници с телефони за контакти за правна помощ и близки.

В инструкцията е указано, че при арест лицето получава пълна информация за причините за задържането и му се четат правата. Те включват възможността да обжалва пред съда законността на задържането, право да ползва адвокатска защита и медицинска помощ. Освен това арестантът може да проведе телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане на близките си или на консулските власти на съответната държава, в случай че не е български гражданин. Освен това закопчаните имат право на преводач, в случай че не разбират български или са глухонеми.

Инструкцията на МВР предвижда още арестанти, които имат здравословни проблеми, да получават освен лекарства в килиите и храна, съобразена с тяхната диета. За целта при задържането, лицето попълва декларация, в която съобщава от какво заболяване страда и от какви

специални храни

се нуждае, както и колко често трябва да бъдат храненията му. В противен случай ще получи 3 пъти на ден от общата храна, предвидена за закопчаните в килиите на МВР.

Като хуманна мярка е предвидено още вечер светлините в арестите да се намаляват до минимум, а арестантите да получават и завивка за сън. Освен това през студените месеци температурата в килиите не трябва да пада под 18 градуса. Друго условие в инструкцията е помещенията за задържане в МВР да са с минимална квадратура 7 кв. м за самостоятелно помещение и 4 кв. м на човек в помещение за повече от едно лице. В тях трябва да се осигури място за почивка – нар или легло.

Специални изисквания има и към стаите за разпит – те трябва да са звукоизолирани и оборудвани с камери и микрофони. Освен това тези помещения

не трябва да имат „застрашителен вид”

Те не трябва да са изцяло декорирани в черно и да не са оборудвани с прожектори, насочени към стола, използван от лицето, подложено на разпит. В помещенията за разпит е забранено да има предмети „като дървени палки, дръжки от метли, бухалки, метални прътове, парчета от плътен електрически кабел, имитация на огнестрелни оръжия или ножове и др., които могат да бъдат използвани с цел насилие или да създадат впечатление за заплаха спрямо задържаните лица”, пише още в инструкцията.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.