iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата плаща 32 бона в евро на роднини на убит перничанин

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Правителството ще отпусне днес 32 500 евро на роднините на 27-годишен ром от Перник, починал при сбиване с участието на българи през 2003 г.
Парите са обезщетение по спечелено от тях дело в Европейския съд по правата на човека срещу България. Георги Герасимов умира вследствие на черепно-мозъчна травма, причинена от удари с бухалка. Европейските магистрати са установили, че властите в България са неглижирали важни доказателства и така заключили, че ромите са нападнали българите, а първоначално обвиненият в убийство Б.И. е действал при неизбежна отбрана, когато ударил Герасимов. Затова е осъден на 3 г. условно.
22 215,60 евро ще бъдат дадени и на родителите на 21-годишния Илия Йорданов, починал в ареста след задържане за притежание на хероин. Съдът в Страсбург смята, че е нарушено правото на живот, тъй като властите не са осигурили адекватна медицинска помощ въпреки предупреждението на адвоката на задържания, че той страда от диабет. Освен това не е проведено адекватно разследване на какво се дължи смъртта, а само е проверявана версията за насилие.
Кабинетът ще раздаде днес общо 97 696 евро по 9 дела, загубени от България в ЕСПЧ. Преди време правосъдният министър Маргарита Попова предупреди колегите си в правителството да не си помислят да спират обезщетенията по тези процеси, тъй като те са единствената форма на справедливост по тях.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.