iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две кражби са разкрити от пернишки криминалисти

В края на миналия месец, от контактната мрежа на „Тролейбусен транспорт” в областния център бил откраднат проводник от едно междустълбие с дължина около 35 метра. Органите на реда предприели разследване и не след дълго следите ги отвели към криминално проявените С.Б./28 г./ и 30-годишния Р.Г. от гр. Перник. Двамата мъже издали медния проводник с диаметър 12 милиметра в пункт за вторични суровини, където полицаите намерили част от него. С.Б. и Р.Г. са познати с множество кражби, грабежи и причиняване на средна телесна повреда.

22-годишен перничанин ще отговаря за кражба на мобилен телефон. В началото на месец юни от лоби бар в центъра на гр. Перник бил откраднат мобилен телефон, собственост на 28-годишна жена. Джиесемът бил на масата, когато дамата се разсеяла за малко и установила липсата му. В резултат на двумесечна работа криминалистите стигнали до извършителя - 22-годишния С.Б. Младежът до този момент не е познат на органите на реда.
Работата по започнатите досъдебни производства продължава.

Втората кражба: Неголяма сума пари и лични документи са откраднати вчера от чантата на перничанка. Инцидентът е станал в магазин за дрехи в центъра на областния град. Ловки джебчии претарашили дамската чанта на жената и откраднали лични документи, кредитни и дебитни карти и малка сума пари.

По данни на криминалисти джебчийските кражби бележат ръст в последния месец на територията на региона. Обикновено жертви са жени, пазаруващи в магазини, без да обръщат внимание на преметнатите през рамо дамски чанти. Залисани в разглеждането на стоки, потърпевшите не усещат ловките крадци и едва когато им се налага да плащат, разбират и съобщават за станалото в полицията. Много често дамите пробвайки или разглеждайки дадена стока оставят чантите си без надзор на щанда или в близост до него. Това още повече улеснява безскрупулните извършители.
От полицията отново напомнят на гражданите, да бъдат изключително внимателни и да държат под около личния си багаж. Най-често джебчийски кражби стават в места със струпване на хора като пазари, тържища, в превозните средства и в магазинната мрежа. За да не станете жертви е добре да имате предвид следното:

• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.
• Попаднете ли в навалица – на пазара, в превозно средство, магазина или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията на тел. 112 или направо в районното управление.
• Криминалистите добре познават джебчиите. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат открити. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.