iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крадат части на коли от паркингите в МОЛ-овете

Крадат части на коли от паркингите в МОЛ-овете 12_1418478022

Има нов хит в кражбите, който се шири в столицата. Това съобщи Нова телевизия. Крадат се все по-често авточасти от коли, паркирани в охраняемите паркинги на МОЛ-овете.

Паркираш си колата цяла, намираш я обезкостена. Катализатори, гуми, джанти или огледала – за крадците няма невъзможни неща.„Шокирах се. Буквално се изплаших и аз, и детето. В почивния ти ден, когато искаш да направиш нещо хубаво, си заварваш колата обезкостена”, обяснява Диана Михайлова, която открила автомобила си без четирите гуми.

Все по-често под прицела на крадците попадат и паркингите на големите търговски центрове. „Има случай в даден МОЛ да са откраднати по 10-15 катализатора”, разказва Калин Балканлиев, собственик на сервиз за ауспуси, предаде БЛИЦ.

Само минута-две под колата. За разлика от гуми и огледала, катализаторите се крадат много бързо. Щета, която обикновено застрахователите не поемат.

„По общи условия на застрахователите – липсващи части не се плащат”, обяснява Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

А най-често този вид кражби остават неразкрити, признават от полицията.

„Защото при тези деяния нарушителят трябва да бъде хванат на място или непосредствено след извършването на деянието, за да може да бъде доказано”, обясни говорителят на СДВР Петя Ангелова.

Така дори камерите в моловете не могат да помогнат за разкриването на кражбите. Когато човек спре на охраняем паркинг в МОЛ-а, той се чувства доста по-сигурен. Оказва се, обаче, че търговските центрове не носят отговорност за такива кражби.

Официалната статистика за този вид кражби драстично се разминава с данните на автомобилните сервизи. ОТ МВР съобщават за 300 откраднати катализатора от началото на годината, докато бизнесът твърди, че има по 40-50 случая на ден.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.