iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


МВР, прокуратурата и ДАНС ще следят изборната търговия в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - изборна търговия

МВР, прокуратурата и ДАНС ще следят за купуване на гласовев 8 общини, между които и Перник. Особено внимание ще бъде насочено към заложни къщи и лихвари, които  осигурявали подкрепа за определени партии.

Вътрешният министър Цветан Цветанов- председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДАНС Константин Казаков  вече подписаха заповед за сътрудничество между институциите в борбата срещу изборната търговия.

Осемте  8 общини, в които има повишен риск от търговия с гласове са Перник, Пловдив, Кърджали, Петрич, Созопол, Несебър, Разлог и Сандански, където имало най-много данни и сигнали, че е възможно манипулиране на вота наесен. Поради тази причина представители от тези градове бяха поканени преди седмица на семинар, на които бяха обсъдени възможностите за борба с търговията на гласове

Родното ФБР вече работи и по първите сигнали за подобно престъпление, обяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Константин Казаков.

Според МВР шефа най-проблемни са малките общини, където има икономически интереси и хората са поставени в зависимости. Групи, занимаващи се с лихварство, и собственици на заложни къщи, най-често участват в манипулирането на вота.

„При тях има лични карти на длъжници, освен това хората, които са притиснати до стената от кредити, лесно могат да им бъдат извити ръцете, за да гласуват за една или друга партия”, обясниха от МВР. В същото време в част от 8-те общини наскоро бяха разбити групи, занимаващи се с черно тото, които в миналото също активно са участвали в бизнеса с гласове.

Вътрешният министър подчерта, че ще има доста нечиста игра по време на вота. Един от най-добрите начини срещу манипулациите са гласуването по съвест и високата избирателна активност, подчерта вицепремиерът.

Главният прокурор Борис Велчев, който също се подписа под заповедта за сътрудничество, обяви, че в началото на другата седмица ще издаде указания за разследване на търговията с гласове.

„Надявам се те да дадат една добра основа на оперативните служби. Имаме немалко присъди, но те обаче не удовлетворяват обществените нагласи”, каза Велчев. Според главния прокурор един от проблемите е, че за подобно престъпление в 80% от случаите са наложени административни глоби. Нерядко  санкцията е била между 100 и 300 лева. „Има престъпления, за които нашата наказателна политика е твърде либерална, но ще настояваме санкциите да бъдат завишени ако сегашните нямат превантивен ефект”, коментира още главният прокурор.

Едва ли в трите институции  не са известни механизмите за контролиране на вота. Купуването на грасове е част сивата индустрия. Брокерите имат опит в няколко поредни избора вече. Те са готови да продадат контролирания електорат на всеки, който е готов да плати повече, без значение какви идеи и платформи декларира и какво обещава. Понякога списъците се предоставят и срещу избираемо място в бистите за определен кандидат. Всичко това е публична тайна, а по резултатите от изборите в отделни секции е напълно ясно какво точно се е случило. Перник помни как на евроизборите през 2009г. изведнъж цели ромски квартали се оказаха върли привърженици на една от многото земеделски партии, но какво от това?

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.