iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наградиха 28 пернишки полицаи и пожарникари

Валентин Димитров - пернишкия шеф на полицията

28 полицаи и пожарникари получиха своите награди днес на тържествена церемония в Областната дирекция на МВР - Перник. Отличията са за активно участие в оперативните действия при създалата се усложнена зимна обстановка на територията на региона през месеците януари и февруари тази година. Един от сложните случай с който са се сблъскали полицаите и пожарникарите е носенето на ръце на 83-годишен мъж повече от 6 километра пеша. Издърпани са множество автомобили, разчиствани са пътища и е оказвано съдействие на линейки, бедстващи хора и животни.

С „Обявяване на благодарност” и допълнителен платен отпуск в размер на 5 дни са отличени петима служители – трима полицаи и двама пожарникари. Колективна награда в размер на 300 лева получиха шестима служители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Перник. С по 600 лева са наградени четирима пожарникари от Районна служба – Радомир и тринадесет спасители от група „Спасителна дейност” при Областното управление. Заповедите са от министърът на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, главен комисар Калин Георгиев – главен секретар на МВР и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

В приветствието си към отличилите се служители, директорът на ОДМВР – Перник комисар Валентин Димитров благодари на всички наградени и заяви, че има и други достойни за отличия, които ще ги получат за празника на МВР 5-ти юли. Комисар Димитров специално благодари на областния управител, на кмета на община Перник и на останалите кметове на общини в региона, както и на директорът на Областно пътно управление, за перфектната организация, отличното взаимодействие и за това, че не бе допуснато перничани и граждани от страната да бедстват по пътищата на региона.

Критични моменти от работата на ОДМВР и ОУПБЗН – Перник по време на усложнената зимна обстановка в началото на 2012 г.

Както в цялата страна, така и на територията на област Перник през месеците януари и февруари се създаде усложнена зимна обстановка, предизвикана от значителни количества валежи от сняг, ниски температури и силен вятър. Много граждани, попаднали в снежния капан, потърсиха помощ на Единния европейски номер за спешни повиквания тел. 112. В борбата със стихията се включиха Областно пътно управление, областния и общинските съвети за сигурност чрез фирмите за снегопочистване, и Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Сигналите от тел. 112 се приемаха от Оперативния център на ОУПБЗН, от където се осъществяваше и координацията на спасителните екипи.
Снегонавяванията и ниските температури блокираха голяма част от пътните артерии на областта като движението на автомобилите бе изключително затруднено. Дори и ж.п. транспорта се наложи да преустанови временно превозите. Някои пътища бяха непроходими и затворени за движение. Имаше селища, до които достъпът беше невъзможен и оставени без електрическо захранване.
При създадената обстановка работата на ОУПБЗН бе изцяло насочена в помощ на бедстващото население, в добра координация с всички сили и средства и усилията на екипите на единната спасителна система.
Всичко започва на 06.01.2012 г. с множество закъсали леки и товарни автомобили на автомагистрала „Струма”. На място пристига екип от група „Спасителни дейности” към ОУПБЗН и оказва помощ на водачите на автомобилите и на органите от ОД на МВР за регулиране на движението. В същото време служители от РСПБЗН Радомир помагат на заседнали в снега автомобили и автобуси между селата Гълъбник и Долна Диканя.
На следващия ден обстановката бе още по-трудна. Магистрала „Струма” е блокирана от снежния капан. Заедно със снегопочистващите фирми в борбата със стихията се включват ОД на МВР, ОУПБЗН, както и органи на изпълнителната власт. За кратко идва помощ от София и Дупница. Изтеглени са голям брои тирове и автомобили. Работата продължава и през нощта като най-тежко е положението край с. Студена и Старо село.
Следващия критичен момент бе в периода 25-ти - 26-ти януари в района на община Радомир. На пътя между с. Жедна и Бобов дол закъсва автобус с пътници. На място се озовава екип от РСПБЗН Радомир и изтегля автобуса. Същият екип вечерта с помощта на граждани разчистват пътя към гр. Перник от закъсали множество автомобили, а на следващия ден друг екип на РСПБЗН Радомир, заедно с екип от група СД изтеглят заседналите в снега автобуси и леки автомобили на пътя към с. Извор и гр. Кюстендил.
На 07.02.2012 г. в 09:45 ч. в РСПБЗН – Перник е получено съобщение за блокирани в снежните преспи много на брой автомобили на пътя между с. Дивотино и с. Люлин. Към мястото на произшествието заминава един екип от РСПБЗН – Перник. Спасителната акция продължава около два часа, след което автомобилите са изтеглени и пътят освободен. Съшия ден вечерта сигнал за бедстващи хора в затрупани от обилен сняг автомобили изпраща екипа на пътния участък между с. Мещица и гр. Брезник. Установено е, че автомобилите са три на брой и в тях наистина има блокирани хора. Обстановката е усложнена, тъй като снеговалежа е съпроводен от ураганен вятър, като тъмнината допълнително затруднява действията на служителите. За краткото време от един час и тридесет минути автомобилите са изтеглени и хората са спасени. На следващия ден екип от същата служба прави няколко опита в кв. „Селото” с пожарен автомобил да изтегли натоварен камион по естакадата към главен път І-6, но поради хлъзгавия терен и голямата тежест не успява. След това екипът премества твърдия теглич и закача автомобила в задната му част, като със заден ход успява да го изтегли на улица „Средец” и движението в тази част на пътя е възстановено.
Сериозни затруднения през зимния период изпитаха и служителите от Центъра за спешна медицинска помощ, като линейките не можеха да достигнат до трудно достъпните населени места. На няколко пъти те се обърнаха за съдействие към Оперативния център на ОУПБЗН и беше оказана своевременна помощ.
Подобен случай на 02.02.2012 г. в 18:50 ч., когато е получен сигнал за транспортиране на болен възрастен мъж от с. Долна Секирна до МБАЛ Перник. За изпълнение на задачата веднага е изпратен спасителен екип - 4 човека със специален автомобил Ланд Ровър от група „Спасителни дейности” към ОУПБЗН. В село Падине ги чака сина на болния. В 19:40 ч. служебният автомобил с екипа, воден от сина на болния преминава през труден терен (силно пресечена местност и сняг с дълбочина над 80-100 см.), но затъва в снежна преспа. След няколко опита да излезе от преспата, автомобилът получава авария в трансмисията. Командирът на спасителния екип докладва за създалата се ситуация в Оперативния център и иска подкрепление. След получаване на указания от началника на групата, екипът изоставя повредения автомобил и продължава пеши към махала „Колина” на около 6 км. Терена е труден, а метеорологичните условия също - непрекъснат снеговалеж, силен вятър и температура минус -5 градуса. В 22:30 ч. екипът достига до къщата на Дане Радев Ангелов – 83 годишен. Същият е бил в съзнание, но в тежко състояние. Спасителите завиват тялото на болния с одеяло и найлон, качват го на подготвената за целта носилка, и тръгват носейки го на ръце по обратния път. Междувременно от гр. Перник тръгва подкрепление от 2-ма служители, единият от които е началникът на групата. Те пристигат с товарен автомобил ЗИЛ - фургон до мястото на авариралия Ровър и също не е могат да продължат нататък. Тогава тръгват пеша, пресрещат другия спасителен отряд и помагат за пренасянето на болния. Към 03:00ч. на 03.02.2012г. той е натоварен на автомобил на внучката му и е закаран в ЦСМП гр. Перник, където своевременно му е оказана лекарска помощ. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.