iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осем кървави катастрофи заради незакопчани колани

Осем кървави катастрофи заради незакопчани колани

Осем катастрофи в региона са довели до смърт заради незакопчани предпазни колани. Статистиката бе обявена днес от КАТ.


През 2010г. в Пернишка област са станали 120 тежки ПТП при които са убити 12 и са ранени 143 граждани. В 67% от инцидентите са дадени жертви именно заради неспазване на изискването за колани и каски.


По вина на неправоспобни водачи са настъпили  4  тежки ПТП /2.98% от общия брой / при които няма убити и са ранени 4 граждани /2.70% от общия брой /. Петима от загиналите са водачи като двама са  управлявали мотоциклет, и трима – лек автомобил.


Двама от убитите при ПТП  са пътници без обезопасяване, един пътник на предната седалка и един пътник на задната седалка.


В два от случаите със убити водачи, допълнително има и тежко ранени пътници в МПС, които също не са използвали обезопасителни колани. В един от случаите е загинал неправоспособен водач без обезопасяване.


На територията на община Перник вследствие необезопасяване са   загинали двама водачи и тежко е ранен 1 пътник.


В Радомирско вследствие необезопасяване са   загинали трима водачи, в Брезнишко - един, а на територията на Първокласен път І-1 / Е-79 / вследствие необезопасяване  са   загинали двама пътници / отпред и отзад в лек автомомобил / и тежко е ранен 1 пътник.


20 843 нарушения на Закона за движение по пътищата са засечени по шосетата в региона миналата година. Издадени са 9 287 акта и са написани и 7 468 фиша.


Заради немарливостта на българите към използване на предпазните колани и особено на задните седалки, КАТ стартира от днес национална “Коланите спасяват живот!” “Запази детето си!”.  В момента  наблюденията показват, че в страната коланите се ползват от около над 80 % от водачите и пътниците на предните седалки в автомобилите извън населените места и около 70 %  в  населените места. По-нисък е процентът на използване на коланите  в малките градове и селата. Въпреки задължението по Закона за движението по пътищата все още пътниците на задните седалки,  с минимални изключения, не използват тези предпазни средства. Твърде нисък е и процентът на използване на обезопасителните системи за превозване на деца. Същевременно във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 85 % от пътниците.


Кампанията е част от инициативите, в изпълнение на програмата по Меморандум за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия.


 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.