iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Печки подпалиха шест жилища на старта на зимата

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Шест пожара от отоплителни уреди са възникнали от началото на отоплителния сезон в региона.

Двама човека са загинали.

С понижаването на температурите през есенно-зимния период зачестяват случаите на пожари в жилищни и стопански постройки. Направеният от ОУПБЗН анализ за сезон 2010/2011-та показва над 100% увеличение на пожарите (33 броя), причинени от отоплителни и нагревателни уреди и от строителна неизправност в коминни тела на сградите  спрямо сезон 2009/2010 година (15 броя).

В началото на този отоплителен сезон, само през месец октомври са възникнали 6 пожара, като 2 от тях са вследствие техническа неизправност на газови уреди, 2 – вследствие запалване на сажди в комини и 2 – от неправилно използване на отоплителен уред, при който загина жена и един мъж.

        В тази връзка, ОУПБЗН – Перник  напомня следните мерки и основни изисквания за пожарна безопасност:

  • Ø Не използвайте нестандартни и саморъчно направени отоплителни уреди!
  • Ø Не претоварвайте ел. инсталацията и не подсилвайте електрическите предпазители!
  • Ø Никога не оставяйте включени ел. уреди без наблюдение!
  • Ø При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
  • Ø Върху или в близост до отоплителни и нагревателни уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.
  • Ø Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода! Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова! Има опасност от токов удар с фатални последици!
  • Ø При инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво спазвайте следните изисквания: отстояние от горими предмети не по-малко от 50 см.; стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали; задължително поставяне на негорима подложка; стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците). Зиданите печки /камини/ трябва да бъдат монтирани/изградени върху негорима основа.
  • Ø Проверявайте изправността на комините в сградата и не допускайте използването на комини с открити фуги към помещенията и подпокривните пространства. Почиствайте ги периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) от налепи и сажди – не използвайте леснозапалими течности и материали като нафта, бензин, гума, нафталин и др. Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали. Горимите конструкции /дървени мебели, ламперии, каси на врати, покривни обшивки и др./ трябва да са на поне 10 см. разстояние от коминните тела. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре– проверявайте ги и ако мазилката е напукана или паднала я възстановете.
  • Ø Не разпалвайте печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.).
  • Ø Пепелта и сгурията изхвърляйте на пожарообезопасени места.
  • Ø Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угаси докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден окис. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване.
  • Ø Спазвайте правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене. Пристроените към къщите навеси трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени. При наличие на влага въглищата могат да се самозапалят! Въглищата складирайте най-много до 2 метра височина на отделни купчини.
  • Ø Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.
  • Ø Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.
  • Ø С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Пропан-бутана е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки. В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството.
  • Ø Проверката за изтичане на газ в никакъв случай не извършвайте чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане.
  • Ø Профилактиката, която трябва да бъде извършвана, задължително е посочена в инструкциите на производителя на съответния газов уред.
  • Ø Изисквайте от търговците при покупка на отоплителни уреди да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.
  • Ø Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди! Никога не ги заключвайте!
  • Ø Укрепете добре всички отоплителни уреди, поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!

 

        При възникване на пожар, първото действие на всеки трябва да е подаване на сигнал на тел. 160 или 112, след което може да се пристъпи към гасене на пожара с подръчни средства, без на поемате излишен риск за живота. Организирайте евакуацията на застрашените от пожара хора и посрещането на спасителните екипи.

        В задимени помещения се движете полунаведени  или пълзешком покрай стените, като се опирате в тях. Притиснете плътно до устата и носа намокрена кърпа или парче плат. Търсете децата под легла, зад печки, в гардерoби и други места, където могат да се скрият. Ако пътищата за евакуация са силно задимени и има опасност да пострадате, не излизайте от жилищата си. Влезте в банята, уплътнете добре с мокър памучен или вълнен плат вътрешната страна на вратата, пуснете душа, и при необходимост застанете под него.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.