iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин получи условна присъда за това, че е пребил до смърт художниик

Перничанин получи условна присъда за това, че е пребил до смърт художниик

Двама млади мъже получиха условни присъди от Окръжният съд в Добрич. На 29 август 2011 година те пребили 30-годишния художник и музикант Цветомир Христов по време на технофестивал в село Камен бряг.

29-годишният студент Ивайло Р. П. от гр. Перник и Васил Л. Г. от София са осъдени на три години затвор с пет години изпитателен срок. Те са признати за виновни в това, че на 29.08.2011 г. в землището на с. Камен бряг, община Каварна, умишлено са нанесли на младеж от гр. Нова Загора тежка телесна повреда, завършила със смърт десетина дни по-късно. Жертвата на побоя е получил тежка закрита черепно-мозъчна травма с контузия на мозъка и мозъчния ствол, кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка и под меките мозъчни обвивки, както и двустранна огнищна бронхопневмония, развила се в резултат на контузия на десен бял дроб. Прието е, че двамата по непредпазливост са причинили смъртта на младия мъж, който е починал на 8 септември, пише topnovini.bg.

Двамата трябва да платят 130 000 лева кръвнина на майката на убития. Според обвинителния акт двамата подсъдими и техни приятели били на технофестивал в с. Камен бряг, като някои от компанията нощувала на палатки. Пострадалият бил разположил палатката си в близост до компанията. Бил употребил алкохол. Около 15 ч. се спречкал с другите младежи и започнал да хвърля по тях камъни и празна бутилка от минерална вода. Ивайло го попитал какво иска, а пострадалият се ядосал и започнал да го псува. Двамата се сдърпали, но били разтървани от останалите в компанията, като Васил го бутнал към неговата палатка. Младежът от Нова Загора хвърлил голям камък към двамата и разправията се подновила, като си разменили удари. Понасяйки удари в главата и по тялото си, пострадалият се претърколил до палатката си и останал да лежи на няколко метра от нея. В това време две момичета от компанията довели двама униформени. Единият се приближил до лежащия по гръб на земята младеж и видял, че той е със затворени очи, а по носа му имало кръв. Полицаят го побутнал, но момчето реагирало едва на шестия път, седнало и напсувало полицаите. От него се носел силен мирис на алкохол. Служителят на реда го попитал за името му, но пострадалият промърморил нещо неразбираемо, посочил хората от другите палатки, изправил се и отишъл до своята, пъхнал си главата вътре и се завил с част от платнището. Полицаите преценили, че той е в нетрезво състояние, предупредили останалите да не го закачат, а да го оставят да се наспи, и си тръгнали.

Прокуратурата посочва, че след десетина минути пострадалият станал и се отправил към близката сцена, като се олюлявал по пътя. Близо до сцената паднал и бил намерен в безпомощно състояние първо от френски гражданин, после от българин, които поотделно се обадили на телефон 112. На местопроизшествието пристигнал екип на Спешна помощ – Каварна. Лекарят установил, че младежът не е в съзнание и няма белези от външни наранявания по тялото му. Пострадалият бил отведен първо в МБАЛ – Добрич, а след това транспортиран в МБАЛ „Св. Анна”, гр. Варна. Там му била направена спешна неврохирургична операция за отстраняване на хематом под твърдата мозъчна обвивка. Въпреки положените усилия, на 08.09.2011 г. той починал, без да дойде в съзнание.

Цветомир има брат близнак Звездомир, който научил за зловещия инцидент от родителите. Той основа групата във „Фейсбук” и организира петиция до министерството на правосъдието с искане за справедлив процес за смъртта на брат си. Пред вестник „Монитор“ преди време той бе споделил: „Цветомир не вземаше дрога. Беше вегетарианец, член на Бялото братство, изобщо човек на изкуството“. Цветомир беше изключителен човек, художник, артист и музикант. Винаги с усмивка и позитивно отношение към живота. Той е член на Бялото Братсво и много добър приятел с Риния и поддържаше философията и отношението към живота на Петър Дънов и последователите му, пише брат му в блога си. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.