iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин спомогна за разбиването лихварска банда

Перничанин спомогна за разбиването лихварска банда

Разследването започнало след като жител на Перник се оплакал в ГДБОП от рекет, защото забавил плащанията си по заем с 20% месечна лихва, който взел преди време от 30-годишен мъж. "Наказателната мярка" за забавянето се изразявала в психически и физически тормоз, като се стигнало дотам, че мъжът бил отведен насила в безлюдна местност край Перник, където приближени на лихваря го накарали да свали дрехите и обувките си.

Антимафиотите установили членовете на престъпната група, които се занимавали с отвличане, принуда, унищожаване и противозаконно отнемане на имущество и незаконна финансова дейност.

Групата имала строга йерархия и действала на територията на София, Перник и Кюстендил. Неин организатор бил 30-годишен мъж с инициали С. С., пребиваващ в столицата, криминално проявен и регистриран за притежание и разпространение на наркотици.

Негови "сътрудници" са четирима – С. Т. (28 г.) от Перник, който е с чисто съдебно досие и има разрешително за оръжие, съгражданинът му К. С. на 29 г., 34-годишният С. С. – криминално проявен и регистриран за унищожаване на чуждо имущество и Й. М. на 44 г. от София, криминално проявен, регистриран за кражба на МПС.

Антимафиотите изяснили, че групата се занимавала и с кражба на автомобили и укриване на части и вещи от тях. За целта те транспортирали колите до складови помещения или гаражи на жилищни домове на територията на Перник и Кюстендил, където ги нарязвали и разглобявали. После скъпоструващите части били продавани чрез постоянни обяви в интернет сайтове, а други били пласирани от единия от групата, който бил собственик на магазин за авточасти в София.

След изясняване на престъпната схема, спецслужителите пристъпили към задържане на членовете на организираната група. Вчера (28 септември) те атакували адреси, ползвани от петимата, от които са иззети множество документи, свързани с лихварство, записи на заповеди, договори за заеми, ксерокопия на лични документи.

Открити са 2 фалшиви банкноти с номинал от 100 долара, голям брой мобилни телефони и SIM-карти, бордови компютър за лек автомобил, авточасти, регистрационни табели, някои от които били подадени за издирване.

Попаднали и на лек автомобил Фолксваген Пасат, укрит в гараж и обявен за противозаконно отнет на 22 септември. Намерени са и малки количества марихуана, медицинска везна и кутия с бойни патрони.

Петимата членове на организираната престъпна група са задържани за 24 часа, повдигнати са им обвинения. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.