iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пиян шофьор с Голф уби 16 годишна перничанка колоездач

Пиян шофьор с Голф уби 16 годишна перничанка колоездач 04_1367170439

Десетки перничани блокираха в събота вечер вътрешноградската магистрала, запалиха свещички и полжиха цветя на лобното място на убитата от пиян шофьор 16-годишната колоездачка Кристина Методиева. Сред протестиращите имаше и колоездачи, които от 1 година организират ежеседмично протестни велопоходи с настояването по вътрешноградската магистрала, свързваща големите кметства “Църква” и “Изток” с центъра на града да се обособи велоалея. В общинската администрация бе внесена и подписка с искането за 7-километровата алея, която да ползват колоездачите, под която има поставени над 3000 подписа на жители на областния град. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР уточниха, че инцидентът е станал в 20.17 часа в петък на вътрешноградската магистрала в посока Перник, малко преди влизане в квартал „Иван Пашов”. 17-годишно момиче на велосипед е загинало на място.
28-годишният шофьор е бил с „Фолксваген голф” и след инцидента напуснал мястото на кървавия инцидунт. Полицията веднага е блокирала целия град, започнало и издирване и 20 минути след инцидента е открит недалеч от произшествието. Мъжът е задържан, при изпробването му с дрегер за алкохол уредът е отчел 2.12 промила. Шофьорът е задържан за 24 часа и разследването по случая продължава. Според очевидци велосипедистката се движела плътно до бордюра, когато лек автомобил „Фолксваген Голф” я ударил. Шофьорът е карал с около 100 километра в час и на завоя, където в момента било девойчето, колата поднесла и блъснала момичето. От удара 16-годишната Кристина изхвърчала встрани и починала на място.
Свидетели на катастрофата информираха още, че водачът за малко спрял автомобила, но много бързо след това избягъл. В колата заедно с него се возили още трима младежи. От общинската администрация на Перник изразиха искрени съболезнования на близките и приятелите на убитото от пияния шофьор дете. Местната власт настоява категорично за радикално изменение на Закона за движение по пътищата, който трябва да бъде безкомпромисен в такива случаи. „Не трябва да позволяваме пияни шофьори да застават зад волана, застрашавайки живота на невинни хора. Надяваме се, че стартираният проект за велоалея по програма Регионално развитие на стойност 500 хиляди лева ще бъде придвижен възможно най-бързо в ресорното министерство. Изграждането на подобна велоалея от центъра на града до кв. Църква ще допринесе за безопасността на велосипедистите в общината”, е позицията на кмет- ската управа.
Участъкът при бензиностанция „Шел” е един от рисковите в Перник. На същото място, преди години друга пияна шофьорка - Живка Илиева, уби с колата си трима младежи. По решение на Общинския съвет, на лобното им място при бензиностанция „Шел” бе поставен мемориален паметник. След трагедията тогава там бе поставена допълнителна пътна маркиповка, предупреждаваща за опасност от катастрофи.
В петък и друга катастрофа помрачи деня в Пернишко. Млада жена пострада при пътен инцидент в района на града. Тя бе откарана в „Пирогов” с гръбначна и черепна травма, получени при удар между два автомобила на външноградската магистрала. Зад волана на една от колите е бил румънски гражданин, в другия автомобил са пътували четирима младежи. Тежката катастрофа причини огромно задръстване от пътния възел Даскалово до района на спирка „Метал” в квартал Изток. Причините за инцидента се изясняват.
В последния месец Криси е работила по проект за създаване на младежка банка в Перник с приятелката си Бенина. Днес семейството, чиято единствена рожба е била 16-годишната девойка, я изпрати в последния й път.
в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.