iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пожалиха съдия, изнудвал с 24 бона пернишка фирма

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

С условна присъда се размина съдия Юрий Маринов, изнудил пернишката фирма „Алматея Прима” с 24 бона. Държавното обвинение поиска 6,5 години затвор ефективно, но Софийски градски съд пожали колегата си и му даде три години килия, но условно. Адвокатът му Емил Велинов пък обяви, че ще обжалва решението и ще настоява за пълно оправдаване на клиента си. Покрай съдията намаза и граничният полицай Чавдар Бурназки, посредничил при рекета.

Маринов е съдия в окръжен съд Кюстендил. Той бе заловен при зрелищна акция на антимафиотите на 13- ти октомври 2009 г. В него бяха открити 24 000 лева с белязани банкноти. Според обвинението, той е получил сумата, изнудвайки собствениците на пернишката строителна фирма „Алматея Прима”. Парите са поискани, за да оневини магистратът фирмата по дело за начет от 1,2 милиона лева за новия водопровод в Бобов дол, направен от перничани. Лично единият от собствениците Милен Миленов се обадил в полицията и спретнал капана с белязаните банкноти. Сумата пък уреждал по телефона граничният полицай Бурназки. Той се обадил на на главния инженер на „Алматея” Румен Монов, с който били познати дни преди делото в кюстендилския съд. Поканил го да се видят за нещо, което е в интерес на дружеството. Срещата станала в Кюстендил. Там Чавдар поискал 24 бона, за да се реши делото в полза на пернишките строители. 

„Всичко зависи от парите – дали сте виновни или невинни”. Това казало ченгето на Монов, разказа тогава Ясен Миленов. Веднага след това Ясен и брат му Милен подали сигнал в ДАНС. Полицаят Бурназки е служител на “Гранична полиция”, е преди време работил в НСС. Предстояло да се премести на работа във "Вътрешна сигурност" на МВР.

Предаването на подкупа с белязаните пари станало  по обяд. Веднага след края на съдебното дело, Милен отишъл в деловодството да се увери, че решението е в полза на „Алматея”.

След това дал сумата на Росен. Полицаят и съдията са приятели от детство, твърди Ясен. Кюстендилци му разказали, че двамата действат в тандем.

Част от парите са открити в дома на съдията, друга част - в посредника, който също е задържан. Двамата са за 72 часа в ареста.

През юли съдия Маринов е наложил запор върху имущество за над 4 млн. лева на Пламен Галеви и Ангел Христов от Дупница, припомнят запознати.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.