iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радиоактивни отпадъци уплашиха жителите на плевенско село

Радиоактивни отпадъци уплашиха жителите на плевенско село 05_1400679289

На нерегламентирано сметище бяха намерени изхвърлени радиоактивни отпадъци, които уплашиха жителите на плевенското село Брестовец. Там полицията отцепи района и забрани достъпа до местността "Сухия язовир".

По данни от спасителен екип на "Противопожарна безопасност и защита на населението" на място бил засечен радий 226 във вид на разхвърляна шлака на отделни участъци по терен от близо 200 кв. м.

По официална информация извън периметъра нивото на радиоактивност е в рамките на допустимото и не е опасно за населението.

На разстояние от 30 см от шлаката обаче уред засякъл радиоактивност 4 пъти над нормата. Някой от местните роми събрали част от радиоактивната шлака и се опитали да я предадат в пунктове за скрап, алармира кметът Радослав Иванов.

Според един от тях - Иво Чернев, отпадъкът представлялал ръждиви люспи, които натъпкал в чувал. Самият той не бил притеснен за здравето си.

Отпадъците били изхвърлени още преди 3 седмици и ромите ги разнасяли. Предишната вечер казали на кмета, че видели син бус, от който били стоварени. Иванов подал сигнал, прокуратурата започнала разследване, а полицейска патрулка завардили пътя през цялата нощ.

Според слухове шлаката е от стари тръби на предприятието "Нефт и газ", изровени от плевенска фирма, но върнати обратно от Перник.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.