iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдът е отказал да се вади от гроба затворника Илия Николов от Радомир

Съдът е отказал да се вади от гроба затворника Илия Николов от Радомир 06_1465316454

Съдът е отказал да се вади от гроба култовият затворник Илия Николов от Радомир, който издъхна при мистериозни обстоятелства зад решетките в Софийския централен затвор в средата на 2012 г., като затворникът бе прототип на главния герой на филма „Опасен чар” на Тодор Колев и неочакван свидетел срещу бившия главен прокурор Никола Филчев. С показанията си бай Илия Баровеца, както е прякорът на вечния пандизчия, уличаваше Филчев в убийство на младата адвокатка Надежда Георгиева, което 20 години стои неразплетено.

След внезапната смърт на Илия, органите на Съдебна охрана се опитваха да убедят роднините му, че е загинал по естествен начин след внезапно покосила го болест. Възрастният човек бе погребан в закован ковчег, без да позволят на близките му да видят дали той е положен в земята. Съпругата му Гинка поиска ексхумация, за да стане ясно дали мъжът й е убит и има ли белези от насилие по тялото му. „Илия беше здрав като бик! Няма как да умре от някаква глупава настинка! Убили са го, за да му запушат устата”, твърди емоционалната Гинка.

Вдовицата води дело срещу Министерство на правосъдието и иска 1 милион лева обезщетение за смъртта на съпруга си, за който се твърди още, че е загинал заради лекарска грешка. Гинка обаче така и не успя да спечели битката тялото на Илия да бъде изровено и изследвано за причината на смъртта.

Вдовицата разказва, че от правосъдното министерство правили непрекъснато спънки по делото. Чиновниците не искали да предоставят документи, които съдът изисквал. Когато разбрала, че няма да разкопават гроба, Гинка издигнала паметна плоча, която обаче се счупила. Жената отначало помислила, че това не е случайно, а се случва заради факта, че Господ се ядосва, че истината не е излязла наяве. После Гинка направила друга, много по-красива плоча.

Бай Илия изневиделица се оказа основен свидетел по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, а показанията му бяха от голямо значение за процеса. Точно преди смъртта си той трябваше да бъде преразпитан, след като на предишно дело даде шокиращи показания по делото за убийството на Надежда Георгиева. Пред магистратите човекът, който е прекарал половината си живот по затворите, заяви, че имал информация от друг затворник, че кървавата екзекуция е станала по лична поръчка на бившия главен прокурор Никола Филчев. Той е бил сърдечен приятел с адвокатката, съсечена със сатър.

След смъртта на съпруга си, вдовицата на Мистър Опасен чар Гинка беше нападната от бабаити, които я набиха на улицата, явно за да я сплашат и да спре да говори пред медиите. „Няма да ме уплашат! Истината е, че убиха мъжа ми, за да потулят тази история”, отсича Гинка.

Водили го за мъртъв, преди да умре.

Грандиозен скандал стана преди смъртта на Мистър Опасен чар. Бай Илия се оплака пред столичен вестник, че властите го оставили без стотинка за пенсия. Причината била, че по документи Баровеца се води покойник. „Аз съм жив бе, тук съм в затвора. Как държат умрял човек?! Да ме пуснат тогава”, настояваше Илия Николов. После вече издъхна наистина, а до ден-днешен никой не знае как и защо това се е случило.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.