iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Собственикът на обрания трезор забогатял от трънското злато

Собственикът на обрания трезор в София Борислав Ралчев се оказа трънски хитрец. Фамилията му е от пограничния град, съобщава "Стандарт".

Сред местните жители се носи слух за златна жила, открита от бащата и сина преди години. Семейната къща се намира на баир, близо до скалния манастир. Говори се, че Ралчеви са прокопали таен тунел от двора до обителта в търсене на злато. В самата скала направили изкуствена пещера, която сега била превърната в склад за стоки на едро.
В родния си град Трън Борислав Ралчев е построил и завод за PVC тръби, но преди 6 месеца предприятието фалирало. Хората тогава го харесвали много, тъй като дал работа на над 40 семейства. Въпреки фалита обаче той успял да се разплати с работниците, преди да ги съкрати. 51-годишният бизнесмен започнал кариерата си в частния сектор още по социалистическо време, като напуснал асистентско място във висше учебно заведение. "Ралчев е на "ти" с новите технологии и затова успя да основе първата софтуерна фирма в България още през 1986 г. Кръсти я "Дияна" на името на жена си", разказа негов колега. Следващият му удар била веригата от чейндж бюра Non stop. Приятели на семейството твърдят, че Ралчев винаги разполагал с много пари и си угаждал с ексцентрични хобита и удоволствия. Позволявал си дори да даде 10 хиляди лева за пътуване с царския ретровлак. Но голямата му страст била летенето с делта и параплан. "Не членува в клуб, обича самостоятелните акции. В тези среди има добро име. Много умно момче. С каквото се захване, всичко му се удава", коментираха негови колеги, запалени по делтапланеризма. Те допълниха, че преди месец за последно го видели, като Ралчев тогава се готвел за полет. "Видяхме дори, че си е купил ново крило и се готви да се спуска на Витоша", разказаха още колегите му. Те обаче коментираха, че Ралчев напоследък наистина имал финансови затруднения. "Знаехме, че живее в голяма и луксозна къща в Драгалевци, но я продал в края на миналата година. Оттогава живее в апартамент в квартал "Борово", допълниха още те.

 Двама маскирани апаши нападнаха един от най-големите обществени сейфове на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 14 два часа след полунощ в понеделник.
Мъжете, облечени в черни якета, позвънили на охраната и обяснили, че искат да си оставят нещо в касата спешно. Тъй като трезорът бил денонощен, пазачът им отворил. В следващия момент крадците изблъскали охраната, сложили му белезници и нахлузили маски на лицата си. След това слезнали в мазето, където се намират касите. Там обаче имало друг пазач, който им оказала яростна съпротива. Бандитите го пребили жестоко и след това и него вързали с белезници. После затворили пазачите в една от тоалетните и започнали да отварят касите. Те обаче не тършували в сейфовете поред, а отворили 20 от общо 1000 каси. След като прибрали плячката, която очевидно търсели, апашите свалили камерите и прибрали записите, така че от тях да няма и следа. Накрая се качили в автомобила и офейкали. Едва 4 часа по-късно по-леко пострадалият охранител успял да се освободи и да се обади на тел. 112, за да подаде сигнал за обира. След минути полицаи отцепиха обществения трезор и започнаха оглед. До късно вчера обаче те не откриха никакви следи от апашите. Именно заради това МВР работи и по версия за участие на вътрешен човек в обира.

Трезорът е собственост на "Финтех България" АД, регистрирано на името на 50-годишния Борислав Ралчев. Мъжът притежава трезора от години. Според разследващите общественият сейф е известен в подземния свят като "пещерата на Али Баба", тъй като в него пари дължали издирвани бандити, корумпирани полицаи и дори прокурори. В трезора според разследващите са се съхранявали и куп крадени скъпи предмети като злато, картини, луксозни компютри за отваряне на автомобили и устройства за източване на дебитни карти. Разследващите допълниха още, че това според тях е и причината около трезора да се съберат много хора, които обаче пред полицаите твърдели, че са изгорели с малки суми и с по няколко златни пръстена. Според започнати с разследването в обраните 20 каси е имало пари, бижута, техника и валута за над 20 милиона лева. Освен това според част от потърпевшите от обира Борислав Ралчев развивал и друга дейност - бил лихвар. Той съхранявал пари на висока месечна лихва - от 2,6 до 6%. А с познанствата си в подземния свят бързо спечелил клиенти, които работели с него години. Запознати с разследването твърдят, че той въртял парите на борсата и плащал редовно лихвите. През юни 2010 г. обаче Ралчев изненадващо обявил фирмата си във фалит. Преди по-малко от месец - на 13 април, Софийският районен съд дори обявил сградата с трезора за продажба на търг за над 1 милион лева. Той обаче се провалил, тъй като кандидати не се появили. От МВР разкриха, че оттогава и клиенти на трезора се опитват да открият Борислав Ралчев, който изчезнал и изключил и мобилния си телефон. Според разследващите към момента 50-годишният мъж дължи над 900 хиляди лева към банка. Освен това Ралчев дължи пари и на клиентите, с които работел. По данни на разследването става дума за над 3 милиона евро плюс лихвите.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.