iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Темида подпука пернишка фирма с управител мъртвец

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Благоевградската окръжна прокуратура се намеси активно по случая с пернишката фирма “Лидо” ООД, която де юре се управлява от мъртъв бизнесмен, а де факто от брата на бивш шеф на ДАНС. Скандалът гръмна през 2010 г. във “Вяра” след разкритие на банскалийката Лиляна Колчагова, която от години води съдебни дела с пернишкия бизнесмен Красимир Методиев. След справка в Търговския регистър тя бе установила, че Красимир Методиев се опитва да излезе от фирмата си, оставайки дяловете на мъртвия си съдружник Александър Борисов. Методиев подписал официален документ, че няма връзка с бизнес партньора си, което пречи на дейността на дружеството, поради това иска да бъде заличен като управител.

“При официалната справка в Търговския регистър установих, че Красимир Методиев е пуснал молба за пререгистрация на фирма “Лидо” ООД, с която се съдим. Натъкнах се на факта, че той няма никаква информация за своя съдружник. Известно е, че Александър Борисов бе разстрелян на 16 август 2006 г. в центъра на Перник, а Красимир Методиев присъства на погребението му. Това, че в документите, представени пред Агенцията по вписванията, той твърди, че няма връзка с това лице, говори за един пълен мошеник, който търси да заобиколи закона, за да се отърве от задълженията си. Само на нас дължи пари за това, че е ползвал три-четири години обекта, предполагам, че има и други длъжници. Знаейки за смъртта на своя съдружник, той лъже в официални документи, което е безпрецедентен случай”, заяви тогава пред “Вяра” Лиляна Колчагова. След разкритието си, тя депозирала сигнал до прокуратурата, в който описала установените от нея факти, които могат да бъдат проверени в публичния Търговски регистър. Към преписката бе приложено и копие от смъртния акт на пернишкия бизнесмен Александър Борисов. Целта на проверката беше да се установи как Красимир Методиев е успял да пререгистрира “Лидо” ООД с участието на покойния му бизнес партньор.

Пет години след смъртта му и към момента Александър Борисов продължава да се води като съдружник, показва справката в Търговския регистър. Междувременно Агенцията по вписванията на два пъти отказва да заличи и прекрати участието на Красимир Методиев във фирмата, което той неуспешно обжалва пред съда. След жалбата на Лиляна Колчагова случаят е поет от Пернишката окръжна прокуратура. Прокурор А. Стоилова обаче изпраща писмо на Колчагова, в което изисква уточнение за това - какви точно документи с невярно съдържание са представени и кои обстоятелства не отговорят на истината. Прокурорката иска отговор и на въпроса - “къде в териториално отношение са представени тези документи”. Въпросните уточнения се налагали с оглед преценяване компетентността на прокуратурата. След това сигналът е препратен на Разложката районна прокуратура. Проверката приключва на 1 април тази година с отказ на наблюдаващия прокурор да започне наказателно постановление. Лиляна Колчагова обжалва пред Окръжна прокуратура - Благоевград. След като се запознава с материалите, Весела Стоилова установява, че разложката прокуратура не е извършила проверка по основното оплакване в жалбата - на данните, сочещи за документно престъпление. Не е установено по безспорен начин дали протоколът от общото събрание на съдружниците на “Лидо” ООД, въз основа на който е съставен нотариален акт, е подписан от Александър Борисов. Той бил подписан на 16.11.2004 г., но заверен нотариално на 22.10.2010 г., когато Борисов е бил починал. За да се извърши нотариална заверка на подписа на едно лице, е необходимо то да е положило подписа си пред нотариуса, а това очевидно не е могло да стане, тъй като Борисов е починал преди заверката. С тези мотиви прокурор Весела Стоилова отменя постановлението на Разложката районна прокуратура и дава конкретни указания за извършване на пълна и задълбочена проверка. Да се изиска оригиналът на протокола на общото събрание на съдружниците на пернишката фирма отпреди 7 години и най-важното – да се изиска информация от софийския нотариус Емануил Каракашев при какви обстоятелства е извършил нотариалната заверка на подписите.

Източник: в. Вяра

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.