iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Висшето ръководство на ГДБОП е намесено в случая Мирослава?

Висшето ръководство на ГДБОП е намесено в случая Мирослава

Причина за повдигане на темата с убийството на 17-годишната Мирослава Николова и последвалото самоубийство на ключовия свидетел по делото Стойчо Стоев стана докладът на временната анкетна комисия в парламента, която се занимава със съмнения за случаи на полицейско насилие и опит за оказване на влияние и политически натиск върху правоохранителните и правораздавателни органи.

Докладът на официалната комисия, която е съставена само от представители на ГЕРБ и един независим, препоръчва по-строг контрол при конвоирането на лицата, заподозрени в извършване на тежки престъпления. Отбелязва се, че няма задължително изискване конвоят на лицето да се осъществява от служители на ГДБОП. Посочва се и недобрата координация в действията между териториалната структура за борба с организираната престъпност, гр. Перник и ГДБОП

„Докладът в частта му за Мирослава е нула”, отбеляза Ангел Найденов, който беше един от депутатите от опозицията, участвали в създаването на алтернативната комисия по разследването на случая. „Тази анкетна комисия беше опит да се намали общественото напрежение. Опит да се хвърли прах в очите на хората”, коментира Найденов. Той определи доклада на депутатите от ГЕРБ като семпъл.

Още с качването си на трибуната Иван Костов, който също взе участие в алтернативната комисия, обясни, че ще говори дълго и поиска удължаване на времето за изказването си. Последователно той изложи всеки един момент от обстоятелствата по случая, на които са се натъкнали представители на опозицията. Костов констатира, че участието на ГДБОП по случая е вкарало паралелна линия в разследването на убийството на момичето.

„В нарушение на Закона за МВР ГДБОП извършва свои действия, които водят до пълен саботаж на това разследване”, коментира Костов.

Лидерът на ДСБ посочи редица въпросите, които се предизвикали вниманието на депутатите от опозицията. Иван Костов попита защо основният свидетел по делото Стойчо Стоев влиза в жилището си с хора от ГДБОП. Защо свидетелите, или така наречените поемни лица, остават на стълбите и нямат видимост за това какво става в жилището на заподозрения. Припомнени бяха и старите съмнения, че човек с белезници няма как да се самопростреля в присъствието на полицаи, които го охраняват.

„Грубо казано, те са изтървали този човек, друг е въпросът дали не са го изтървали нарочно”, намекна тъмносиният депутат.

Иван Костов попита как е изключена от полицията алармата в жилището на простреляния без върху кутията й да останат отпечатъци. Тук Костов хвърли ново обстоятелство по случая, като прочете извадки от писмо на прокуратурата за натривките, взети от пръстите на Стоев. „Неправилно изземване на натривките, негоден ацетонов разтвор. Как така неправилно? Ако аз съм ги изземал, разбирам да е неправилно. Откъде се появява този негоден ацетонов разтвор? Ами той като е негоден, как са проверени служителите на ГДБОП стреляли ли са или не са стреляли? На тази база нито може да се докаже убийство, нито може да се докаже самоубийство”, коментира Костов. 

Според него това прави невъзможно приключването на следствието за Мирослава. Следващият въпрос, който Иван Костов постави, е кого прикриват от ГДБОП. Той поиска да узнае дали служителите на службата Валентин Цоновски, Симеон Димитров, Димитър Радков са в списъка на служителите от ГДБОП, подписан от Станимир Флоров, които имат право до конвоират задържани лица. Осветление по въпроса кой е Валентин Цоновски внесе другият депутат от алтернативната комисия. Христо Бисеров от ДПС обясни, че Цоновски е началник отдел „Тероризъм” в ГДБОП.

„Всъщност той е с ранг заместник в ГДБОП. Как може той да изпълнява ролята на конвоиращ и в негово присъствие по такъв фамозен начин да загине човек? Ще се намери ли орган в тази държава, който да разследва хипотезата, че висшето ръководство на тази структура е съучастно в престъпления?”, попита Христо Бисеров. „Какво ли е видяло това дете във физкултурния салон”, пък върна лентата към физическата саморазправа с Мирослава Георги Божинов от БСП (бел. ред. Мирослава беше отвлечена след тренировка по таекуондо). „ За да бъде такава разправата с нея и такава мобилизацията за прикриването на случая”, продължи с разсъжденията от трибуната Божинов.

Тук Костов припомни части от писмото на Мирослава до родителите й, в което тя два пъти споменава да не казват за отвличането й на полицията, защото те са замесени.

„Кого прикриват ГДБОП? Тази следа остава без продължение”, подчерта лидерът на ДСБ. При срещите си със семейството на загиналото момиче депутатите от алтернативната комисия са получили утвърдителни отговори на въпроса за присъствието на наркомани в залата, където е тренирала дъщеря им. „Посещавали ли са спортната зала такива лица? Отговорът на семейството е: Да. Имало ли е постоянно работещи наркомани или бивши наркомани? Отговорът е: Да, цитира думите на семейството Костов. Той припомни, че когато алтернативната комисия е започнала работа по случая, от три независими източника е изтекла информацията, че Стойчо Стоев е бивш служител на ГДБОП.

„С функция вероятно да наблюдава под прикритие местен бос, занимаващ се с наркотрафик. Увисна това във въздуха. Много просто обаче е за Народното събрание да установи това. Министърът на вътрешните работи да каже бил ли е или не е бил. Такава ли му е била задачата. По някакъв начин тези наркотрафиканти участвали ли са в политическия живот, финансирали ли са го и така нататък”, допълни Костов.

„Семейството твърди в публично изявление в Перник, че само е стигнало до извода, че пет души са замесени в отвличането и смъртта на Мирослава. Никой не вярва, че това отвличане е за пари. Защото няма в света случай, при който се отвлича човек, за да се рекетира и изнудва несвързано по роднинска линия с него лице. Какъвто е случаят, който твърди официалното разследване. И няма случай, в който час и половина след отвличането е убита отвлечената жертва”, беше категоричен Иван Костов.

„Майката потвърди пред нас, че е разпознала сред тези лица единия – Марио Любенов, от тези, които се считат, че са участвали в отвличането и вероятно в убийството. Което той вероятно ще отрече. И второ, когато бащата на Стоев е поискал да му бъдат предоставени протоколите, за да види какво точно се е случило в апартамента на сина му, на него му е отказано. Обяснението е, че са си свършили добре работата”, преразказа думите на бащата на Стойчо Стоев Костов.

От левицата предложиха при гласуването всеки депутат поименно да стане и да каже подкрепя ли доклада на временната анкетна комисия. Георги Божинов каза, че става дума за организирана престъпна дейност по прикриването на случая.

„Защото докладът, който изнесе господин Ципов, ми се струва, че е част от прикриването и ангажирането на парламента в прикриването на този случай”, коментира левият депутат. До гласуване на доклада в залата не стигна времето. Затова парламентът ще продължи да се занимава с него следващата седмица. На моменти залата се взривяваше от една или друга реплика, затова се наложи председателят на парламента Цецка Цачева да успокоява настроенията.

Депутатите от ГЕРБ намериха твърденията на опозицията за несъстоятелни. „Защо не казахте, че в апартамента, в който се е самоубил Стойчо Стоев е имало ток.

Спекулирате с всичко по темата. Поемните лица през цялото време са виждали служителите на ГДБОП. Запознайте се с доказателствата и тогава правете внушения”, обърна се към опозицията Емил Радев от ГЕРБ, според когото случая се използва за правене на политика. „Чухме едни спекулации, които не почиват на никакви факти и обстоятелства по делото”, коментира и Красимир Ципов, който оглавява временната анкетна комисия, писала доклада по случаите с полицейско насилие.

„В парламента се прави заявка за закриване на МВР, за да не работи, да не разкрива престъпление. Явно това искат някои хора”, коментира още Ципов. „Никъде в Конституцията не пише, че народните представители извършват разследване. Чухме обвинителни заключения, обвинителни актове и присъда, но тези заключения не почиват на никакви доказателства”, допълни още председателят на временната комисия. 

Източник: dnes.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.