iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зачестиха опитите за измами в Пернишко

Зачестиха опитите за измами в Пернишко 11_1480255559

Телефонните измамници са изключително изобретателни и лесно могат да подведат жертвите си.

В рамките на няколко дни са зачестили опитите за измами по телефона, алармират местни криминалисти. Гражданите да бъдат бдителни, да не се доверяват лесно и в никакъв случай да не дават пари на непознати.
Най-нашумелите сценарии в последните седмици са обаждания по телефона от двама души. Единият иска пари и заплашва гражданите, че ако не ги дадат ще им се случи нещо лошо. Другият се представя за полицай, който обяснява, че ще се извърши измама или престъпление и е необходимо избраният случайно човек да съдейства. Мнимият полицай дава указания да бъдат събрани всички пари от дома, да бъдат сложени в торба и хвърлени през терасата на апартамента или оставени пред къщата или на улицата, до кофа за боклук, като същите в последствие ще бъдат върнати.

Друг актуален сценарий е търсене на преводач. Измамниците се представят за висшестоящ служител в полицията, прокуратурата или съда, който търси жертвата под предлог, че институцията се нуждае от преводач. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите, като ги подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни. Обект на този сценарий стават най-често по-млади хора, владеещи чужди езици. Обяснява се на „жертвата”, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие се дават указания, че “задържаният” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят, хваналия се на уловката да закупи такъв, като им диктува номера с обещанието, че парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът. Подалите се на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като биват молени, да преведат различни парични суми , за да може задържаният да бъде освободен и след това мнимият полицай да им възстанови сумите и плати хонорара. Има и друга интерпретация - с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те им обещават голяма сума пари, след като всичко приключи. Обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения, защото към момента уж са възпрепятствани от семейни ангажименти. Под предлог, че трябва да се даде подкуп на разследващия, потърпевшите са уговаряни да изпратят пари, чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд граждани в Сърбия или в друга съседна на България държава.

От полицията уточняват, че под никакъв предлог органите на реда не искат пари за каквото и да било и не търсят съдействието на гражданите, като ги карат да събират пари и им ги предават. При получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.