iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Улицата влиза в детските градини

Перник снимка: за хората и събитията - улица на мечтите

„Улицата” влиза в детските градини. Първият пърформанс на млади таланти от Перник пред галерията в Арт-салона  ще продължи и на други места в града. За това се разбраха художниците в младежка възраст, които украсиха с картина бетонна стена и кмета на Перник Росица Янакиева.

Вчера тя  връчи сертификати на младите художници участвали в пърформанса „Улицата“.
В началото на август младежите претвориха с колективна рисунка своята представа за най-красивата и позитивна улица. Александър Петров, Александър Тонев, Александър Ивайлов, Маргарита Методиева, Светлин Райков, Николай Атанасов, Христо Райков, Веселин Ангелов, Ивайло Георгиев, Кирил Георгиев и Васил Пламенов са на различна възраст, с различни интереси и занимания, някои от тях студенти, други все още ученици. Младите таланти намериха своето място за творчество в родния си град, затова кметът Росица Янакиева им връчи сертификати, с което поощри оригиналната им изява. 

Художниците приеха с удоволствие  предложението на кмета да изрисуват със свои картини детските градини. Вече има конкретна заявка от 15-та Детска градина в Димовата махала.  Христо Райков-бивш възпитаник на художественото училище в Дрен, даде идея грозната стена срещу пернишката болница също да бъде променена с рисунки.

Младежите и общината си обещаха да си сътрудничат и в бъдеще, за да може да се появяват все повече хубави и цветни места в нашия град. Кметът пък пусна муха на младежите, че има какво да видят в сградата на Минната дирекция, където се пазят оригинални картини на стари майстори.
На срещата на младите художници  с кмета бяха шефката на културата и образованието в Община Перник Илинка Никифорова и Елена Темелкова – директор на Градската Галерия „Любен Гайдаров. Нейна е и идеята за пърформанса и за създаване на мостове между младите художници и поколенията творци преди тях.

 

Източник: Градски вестник

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.