iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За мишките и хората премиерно в Перник

„За мишките и хората” в Перник

Премиерно представление на постановката на драматизация на повестта „За мишките и хората” на нобеловия лауреат Джон Стайнбек представя днес Драматичен театър „Боян Дановски.

Билетите за премиерата свършиха отдавна, но за сметка на това на предпремиерата снощи най-ревностните почитатели на театъра можаха да видят спектакъла, за първи път завъртян пред публика.

Режисьор на спектакъла е актьорът Асен Блатечки.  Той е и в едната от главните роли, а негов партньор е Калин Врачански, станал популярен също заради сериалът на Би Ти Ви. Женската роля в постановката е възложена на  най-новото попълнение на пернишкия театър – актрисата Силвия Петкова, която се хареса на зрителите от наскоро излезлия български филм „Лов на дребни хищници“.

Предпремиерното представление беше повече от многообещаващо. Актьорът режисьор Асен Блатечки представя може би най-доброто от себе си и прави повече от успешен опит да вникне в психологията на нетепичния за него образ на глуповатия и много нежен Лени. Калин Врачански заксега е малко плах пред пернишката публика, но неговият Джорж носи силното послание за приятелството.

Традиционни силни образи са изградили и добре познатите на перничани актьори Илия Добрев, Божидар Попчев, Васко Чушев, Алексей Кожухаров, Васил Банов, Иван чипиков и Васко Пенов.

Към  химерната мечта за собствена ферма на двамата близки човеци Лени и Джордж води и оригиналната сценографска работа на Антония Попова и избраната от Христо Намлиев музика.

“За мишките и хората” е писана още през 1937г. и  още с появата си се радва на голям успех.  Още през 1939 г. тя е филмирана. 

Джон Стайнбек (1902-1968) е роден в калифорнийския град Салинас, където живеят повечето от незабравимите му герои. Той е запознат от първа ръка с тежкия труд на американските фермери и работници от началото на миналия век, защото самият е бил такъв, преди да започне да се изявява като журналист.

През 1935 г. с  романа си  “Тортила Флет” ввече се радва на сериозна  литературна слава. Той е автор на повече от 25 романа между които „Улица Консервна" (1945), "На изток от рая" (1952), „Благодатния четвъртък" (1954), "Зимата на нашето недоволство" (1961), "Пътуване с Чарли: В търсене на Америка" (1962).  Нобеловата награда за литература получава през 1962 г. "За мишките и хората"  му носи Пулицър.

На 26 март спекгакълът на „За мишките и хората” ще бъде показан в София. Няма съмнение, че постановката ще бъде поредния хит на пернишкия театър.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.