iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Акцентите в програмата на Галерия Перник за този сезон ще бъдат два

Акцентите в програмата на Галерия Перник за този сезон ще бъдат два 09_1411630700

В Галерия Перник през новия сезон ще има пленер “Арт студио Рударци” и Зонална изложба “Струма”. Това съобщи директорът на галерията Елена Темелкова.

Пленерът ще събере за 17 пореден път в Рударци творци от България и чужбина, които ще рисуват под мотото “Духът на Перник”. Тази година се очакват гости от Китай, Русия, Чехия, Полша, Италия и Сърбия, както и от Сандански и Момчилград. Четирима художници ще представят пернишката творческа гилдия. Пленерът ще се проведе от 6 до 16 октомври.

На 7 октомври се открива Зоналната изложба “Струма”, домакин на която този път ще бъде Благоевград. Перник ще бъде представен силно с творби на 28 художници. С творбите от експозицията ще бъде издаден каталог. Събитието бе възстановено след няколко годишно прекъсване миналата година, когато домакин бе Перник.

През новия сезон Галерия Перник ще продължи традиционните си изложби, посветени на празници, а специално за деня на града 19 октомври ще бъде открита колекционерска изложба с пейзажи от Перник. Голям интерес през настоящия сезон има от гостуващи автори и изложбените зали на галерията ще отворят вратите си за творци от София, Варна и Пловдив. В галерия “Любен Гайдаров” в момента е подредена експозицията на пловдивския художник Стефано Поповски. Предстоят и поредните съвместни инициативи със студенти и преподаватели от НБУ. Галерия “Перник” е партньор в две инициативи, започнали като част от кампанията на София за европейска столица на културата, които продължават. Планирани са изложби и образователни събития под мотото “Сподели Витоша” и “Разбираш ли ме? Разбирам те.”

От следващия месец към галерията започва работа творческо ателие за деца и техните родители. Малчуганите заедно със своите майки и татковци ще могат да се занимават, ще се обучават и ще се забавляват под ръководството на художничката Снежана Велинова. Техните творби ще бъдат представени в изложби.

Галерията продължава работата си по инициативата “Златните ръце на Перник”. Ще бъдат изложени отливки от дланите на именити пернишки творци. Първият от тях е основателят на галерията Цани Цанев. Цани е и първият от местните художници, които ще бъдат представени в поредица от публикации в списание “Life@City”. Във всеки брой на периодичното издание ще бъдат публикувани портрети на големи пернишки художници, някои от които вече не са между живите. По идея на галерията започна и изработването на поредица от документални филми, представящи изтъкнати творци от региона. Вече са готови филмите за Цани Цанев, Данчо Атанасов и проф. Евгени Кузманов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.