iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ансамбъл Чинари в кметство Изток

Ансамбъл Чинари в кметство Изток 01_1485247646

На 26 януари от 18.00ч., пространството пред Младежки дом - Мошино ще се огласи от звън на чанове, ликове и маски. Ден преди официалното откриване на XXVI Международен маскараден фестивал „Сурва 2017” на сцена ще излязат неповторимите изпълнители на Ансамбъл „Чинари”, а колоритната сурвакарска група на Богданов дол, озарена от светлина и огън, ще пренесе жителите и гостите на кметство „Изток” в магията и мистичността на маскарадните игри. Ще оживеят митове и легенди чрез нестандартни хореографски решения, уникални костюми, омайващи ритми и впечатляващи сценични ефекти.
Уникалният спектакъл „Игри с маски”, който се организира за пета поредна година, ще пресъздаде вечната борба между доброто и злото, светлината и тъмнината, както в природата, така и в човешката душа.

По традиция, в този ден, във фоайето на младежкия дом ще бъде експонирана изложба под надслов „Маските на Сурва – магия, фантазия и колорит”. В нея ще бъдат изложени уникални и пъстри тотеми и маски, изработени от ученици на основните училища в кметство „Изток”. Малките приложници, в дните на отворени врати на Школата по керамика, създадоха свои тотеми - символи с магическа сила, привличаща благоденствие и предпазваща от зло. Участниците в творческия процес оформиха от глина, оргинални произведения, носещи посланията на древния обичай, които всеки ще може да види в изложбата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.