iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Балерини от Перник откриват българския Виенски бал за шести път

Балет "Вая"-Перник -Виенски бал 2009

Балет "Вая" при Обединен детски комплекс в Перник ще открие артистичната програма на традиционния Виенски бал в София за шести път. Този път те са подготвили  танца "Бал на розите", поставен по валса на Щраус "Рози от юг", разкри хореографът Ваня Рошкова.

Режисьорът на Виенския бал в София проф. Румен Нейков открил момичетата случайно, гостувайки преди осем  години заедно с тогавашния австрийски културен аташе на Виенски бал, организиран в Перник. Професорът не могъл да повярва, че малките балерини не са възпитанички на специализирано училище. Той бил силно впечатлен, че  Перник има толкова добър и силен балетен състав. Две години по-късно дошла първата покана. Последвала втора, след това още една и така шест години подред.

Ръководителят на балет "Вая" Ваня Рошкова за шести път готви и дебютантите на столичния Виенски бал. 

Традиционният Виенски бал е тази вечер -  11 февруари 2012 г. в хотел Шератон от 20.00 часа.

Организатор на благотворителното събитие е сдружение „Виенски клуб”.
Балът е под патронажа на Кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова и посланика на Република Австрия в България, Н. Пр. Герхард Райвегер.
С приходите от продажбата на кувертите ще бъде подпомогнато изграждането на център за деца с онкохематологични заболявания.

Гостите на бала ще бъдат посрещнати с чаша вино, като в чашите на дамите ще бъде пускана по една перла, за да се пренесат още в самото начало във виенска атмосфера с разнообразна музикална програма, виенска кухня и музика. Всичко това ще се случва не само в тържествената бална зала, но и в залите Сердика и Средец и цялото пространство около тях.

От Виена пристигна майстор-готвач, за да приготви специално меню. Менюто включва салата от пушена пъстърва „Стара Виена”, сервирана със зелена салата, малки доматчета и див чесън, а основното ястие е задушен телешки джолан със сос от розмарин и печени зеленчуци. Гостите на бала ще могат да опитват и австрийски сирена. За десерт ще бъдат поглезени с шоколадов мус „Йохан Щраус” с кафеен ликьор.

След официалното откриване в „Кралската зала” всички ще бъдат поканени да танцуват валс, а след това и модерни танци. Ще имат и възможността да се насладят на изискана музикална програма. Предизвикателство ни към гостите ни ще бъде също и поканата да танцуват кадрил, което ще става под ръководството на хореограф.

На тръгване всички дами ще получат подарък – комплимент от Пресинформационната служба на Община Виена.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.