iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Балерини от Перник ще танцуват в София на 23 декември

Балерини от Перник ще танцуват в София на 23 декември 12_1419251136

На 23-ти декември от 19 часа в София балерините от студио “Вая денс” от Перник ще представят уникалния спектакъл “Хлапета” на сцената в зала “България”.

Музикантите от Quarto Quartet, с които балетът има чудесно партньорство, излизат на сцената редом с децата. Участва и Софийската филхармония. Представлението ще бъде със специалното участие на младата актриса Десислава Касабова, която ще допълни коледната картина със забавни шеги и закачки. Тя също е възпитаница на балетната школа в Перник с ръководител Ваня Рошкова, в която е започнала да танцува от 5-годишна възраст.

Авторският балетен спектакъл “Хлапета” е изигран от деца за деца във възрастта от 5 до 17 години, разказа Ваня Рошкова -педагог, хореограф и ръководител на балетното студио.

Това е един вълшебен музикален спектакъл със сюжет, който музиката и танца ще разкажат по необичаен начин. Хореографията е специално създадена от Ваня Рошкова, Йоана Йорданова, Даниела Методиева и Анета Ченишева. В програмата са включени красиви танцувални пиеси от Дмитрий Шостакович – известните “Валс №2″, “Валс на куклите”, “Контраданс”, две пиеси за струнен квартет –„Елегия” и „Полка”, “Чай за двама” и емблематичните творби на Чарли Чаплин – музиката от “Светлините на рампата”, “Хлапето” и незабравимия “Танц на хлебчетата”.

Този спектакъл е по- различен от всичко, което съм правила досега, разказа Ваня Рошкова. Формално е разделен на три части – работен процес, генерална репетиция и самия концерт.

Публиката вижда това, какво се случва в балетната зала и зад кулисите през очите на малката Магделена, нейните първи опити да се качи на палци, сълзите й, че не може да танцува с тях, после как тече генералната репетиция и вихрените емоции по време на същинския концерт.

Десислава Касабова, която тази година завършва НАТФИЗ, влиза в ролята на учителката по балет. Тя се превъплъщава и в ролята на Чарли Чаплин, който успокоява малката балерина и първите й стъпки в трудното и изящно изкуство на балета. Скритото послание е, че изкуството, особено при децата, трябва да носи удоволствие.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.