iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Борове са увредили скелети в разкрити некрополи

Артефакт Перник

Разкритите некрополи са в местността "Зарина нива" край Перник, а за проблема алармира археолога в Регионалния исторически музей Василка Паунова за БТА цитирани от inews.bg. В "Зарина нива" са погребани хората, които са населявали пернишката крепост "Кракра" от IV до VI век. Гробовете са вкопани в могили от тракийския период.

Археолозите от години проучват голям комплекс, който е некропол от IV-VI век сл. Хр. Местността се намира на 150 метра северозападно от пернишката твърдина. Там работят от няколко години и участниците в летните средношколски експедиции "Кракра", които са част от инициативата "Съхрани българското!"

Изцяло залесена е и средновековната пернишка крепост "Кракра". Гората вече е с доста стари дървета и проучването на склоновете, където в древността са били разположени работилници и други помещения, ще бъде затруднено, определи Паунова.

Залесяването край археологически обекти да се консултира от археолози, настояват от Регионалния исторически музей в Перник. Според специалисти мярката е необходима, защото при подобни мероприятия се унищожават ценни археологически обекти.

В община Перник са регистрирани 31 археологически културни обекти. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.